Депутатите ще заседават извънредно за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август, понеделник, от 10:00 часа, съобщиха от парламента на сайта си. В дневния ред е първото гласуване на промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Днес парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта – за промени в НК и в ЗЗДН.

В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до осем години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до шест години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК. 

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ. Този четвъртък, 3 август, промените в НК и ЗЗДН ще бъдат обсъдени от парламентарната правна комисия.

За 7 август е предвидено и извънредно заседание на парламентарната здравна комисия. Ще бъде изслушан министърът на здравеопазването Христо Хинков относно наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебно-медицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Предвижда се и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“ към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.

Промени в НК внесе в Народното събрание и омбудсманът Диана Ковачева, съобщиха от институцията. Ковачева предлага създаването на нов чл. 130 а, според който, ако някой „съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение, или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години“. 

Проф. Диана Ковачева подчертава и необходимостта от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо, за задължителна терапия с насилниците, задължително обучение за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема на жертвата.

Министърът на правосъдието Атанас Славов поиска да бъдат поставени въпросите с насилие по време на интимна връзка, като не допуснем този път популистката истерия да замъгли ясните законодателни цели. Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси защита, включително с ограничителна заповед, каквато в момента приетият закон не предвижда, каза Славов.

В законопроекта за защита от домашно насилие, който беше подготвен в министерството на правосъдието, беше поставен проблемът с насилие по време на интимна връзка, която не е съжителство между две лица. За съжаление, в два конкретни поредни парламента този въпрос беше изкаран от законопроекта и не беше приет, посочи той. 

Извънредното заседание бе свикано след вчерашните протести в цялата страна срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят от Стара Загора е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Г. Г., на когото са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Г. Г. от подобен характер.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fh
    fh
    0 0
    13:49, 2 авг 2023
    Прах в очите, липсват реформи ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини