Кения спира криптовалутата Worldcoin заради проучване за използваните данни

Кения обяви днес, че спира криптовалутата  Worldcoin, чиято система  за верифициране се базира върху разпознаване на ириса, в очакване на резултата от проучване относно "сигурността и защитата на личните данни, събрани от компанията", предаде Франс прес.

Пусната в края на юни в Германия от шефа на OpenAI Сам Алтман, системата Worldcoin е обект на проучвания и от европейските регулатори, най-вече във Франция и Германия.

Целта е Worldcoin да се превърне в един вид цифров паспорт, който функционира благодарение на блокчейна, позволявайки на потребителите да потвърдят онлайн самоличността си, без да споделят лични данни. За да получи тази верификация, потребителят трябва да се подложи на сканиране на ириса от "брокер на обектни заявки" - биометричен апарат, разработен за Worldcoin.

Кенийското министерство на вътрешните работи обяви днес в комюнике, че "спира незабавно дейностите с Worldcoin, докато регулаторните органи не установят липсата на какъвто и да е риск за обществеността".

Тази криптовалута се радва на значителен успех в източноафриканската страна, която е особена засегната от инфлацията.

Няколко хиляди души са се наредили вчера на опашка в търговските центрове и в основния конферентен център в столицата Найроби, за да се подложат на сканиране на ириса и да получат еквивалента на 7000 шилинга (45 евро) във виртуална валута, заяви пред АФП журналист, който е станал свидетел на случилото се. По-голямата част от хората след това препродавали незабавно токените.

Кенийското правителство обяви, че е започнало проучвания, за да "установи автентичността и законността на дейностите, безопасността и защитата на събраните данни, както и начинът, по който тези данни ще бъдат използвани".

Worldcoin не отговори на молбата за коментар на АФП.

Тази криптовалута, която е под прицела на няколко европейски регулатори, в момента не е достъпна в САЩ, където властите се опитват да регулират по-добре крипто сектора.

Worldcoin е разработвал проекта в подължение на три години и 2 милиона души са се включили в тестовата фаза, за да получат цифров паспорт с наименованието "Световен идентификационен документ" (World ID).

Около 1500 "брокери на обектни заявки" ще бъдат разпространени в света, за да могат милиони други потребители да се запишат, се посочва на сайта на Worldcoin.

Стойността на токена, която първоначално е била 1,70 долара, е скочила до 3,58 долара, преди отново да се понижи до 2,37 долара.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини