Председателят на Binance - Франция: България предлага уникална среда за криптовалутите

Давид Пренсе е председател на "Байненс" (Binance) - Франция от 2020 година. Дипломирал се във Висшето търговско училище в Париж (HEC Paris), той отговаря и за маркетинг дейността в Европа на най-голямата платформа за криптовалути в света. През годините е бил и председател на Френския кръг на криптовалутите и благодарение на съдействието му във връзка с придобиването на регистрация за "Диджитал асет сървис провайдърс" (Digital Asset Service Providers), "Байненс" успява да стартира своята дейност във Франция и Европа.

Той бе в България във връзка с Есенния коктейл на Френско-българската търговска и индустриална камара по случай началото на новия бизнес сезон, който се проведе под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер, посланик на Франция в България.

Давид Пренсе ни потопи в необятната вселена на криптовалутите с техните специфики и разясни с прости думи за непосветените как функционира криптосистемата. В интервю за БТА той направи ретроспекция на относително кратката, но интензивна история на криптовалутите, описа понякога турболентните, но особено важни отношения с регулаторните органи, които имат нелеката задача да контролират пазара, и очерта настоящето и бъдещо място на криптоактивите в глобалната финансова система. Пренсе не пропусна да предупреди за рисковете, които крие инвестирането в криптовалута, необходимостта от задълбочени проучвания и неподаването на изкушението за бърза печалба. Председателят на "Байненс"-Франция подчерта, че България предлага уникална среда за криптовалутите, тъй като 18 на сто от жителите на страната вече притежават такива. 

Г-н Пренсе, след еуфорията от ранните години на криптоактивите последва крахът от 2021-22 г. и мъчителното възстановяване през 2022-23 г. Какво е наред да се случи в криптосвета?

Уместен въпрос. Наистина криптовалутите имат история, белязана с циклична динамика от създаването им преди десетилетие. Станахме свидетели как тези активи неколкократно достигаха пик, а след това спадаха до по-умерени равнища. Това е доказателство, че събитията от 2021-2022 година не са изключение, а се вписват в една по-обща тенденция. Ако анализираме циклите, забелязваме, че те често са синхронизирани с така наречения биткойн халвинг (или биткойн разполовяване). За тези, които не са толкова запознати, халвингът, планиран за края на април, е събитие, при което възнагражденията на "миньорите" - хората, които обезпечават блокчейна на биткойна - се намаляват наполовина на всеки четири години или приблизително. Така се гарантира лимитирана емисия с предлагане, което е ограничено до 21 милиона биткойна. Традиционно след всеки халвинг пазарът има тенденция да променя посоката си - от мечи към бичи. Така че, ако трябва да направим прогноза за 2024 г. и идните месеци, то е много вероятно да станем свидетели на подобно преобръщане на тенденцията след халвинга. Това е вълнуващ период и имаме прозорец от около осем месеца до една година, за да се подготвим за него.

Мнозина продължават да инвестират в криптовалути без всъщност да разбират как функционира криптосистемата. Бихте ли я разяснили с прости думи?

Криптовалутите се основават на блокчейн технологията. С оглед на това, че блокчейнът позволява сигурното съхраняване на данни, то могат да бъдат съхранявани трансакции от един човек на друг, както и да се гарантира, че тази трансакция е извършена и е реална, тъй като базата данни е реална. Всъщност криптовалутите са счетоводни единици, създадени върху блокчейн и позволяващи трансфер на средства за съхранение на стойност или на надежден крипто портфейл.

Криптовалути, мем-койни, стейбълкойни, флаткойни, дигитални валути. Каква е разликата?

Има много разлики между всички тях, ние сме ги категоризирали, но истината е, че светът на криптовалутите  е толкова обширен, че на пръв поглед това е сложна за изпълнение задача. Мислете за криптовалутата като за уеб сайт - има всякакви видове, всеки със специфична функция. В действителност криптовалутата е стойностна единица, която се трансферира благодарение на технология, наречена блокчейн.

Говорим за различни категории:

Стейбълкойни: Както подсказва името им, това са криптовалути, чиято цел е да запазят стойността си стабилна. С оглед на това, че колебливостта им е една от основните критики към криптовалутите, стейбълкойните предлагат по-стабилна стойност, служейки като посредник в една понякога непредвидима екосистема. 

Мем-койни: Тези "монети" често се създават около популярна тенденция или символ като Шиба Ину или Доджкойн. Те обикновено се ръководят от културни феномени и са много непостоянни. Ако планирате да ги проучвате, от ключово значение е да сте добре информирани и да сте наясно с рисковете. 

Флаткойни: Те могат да бъдат разглеждани като разновидност на стейбълкойните, имайки връзка с традиционната или фидуциарна валута. 

Дигитални валути: Това са електронни версии на традиционни валути, пускани централните банки.

Лейър 2: Тези решения са разработени, за да подобрят мащабируемостта на определени блокчейни, намалявайки "задръстванията" по трасето. 

Всяка криптовалута има специфична употреба. Често, когато целта на един проект е едновременно да събере пари и да изгради общност, той създава собствена валута, за да насърчи инвестициите и активното участие.

Накратко от съществено значение е да разберете природата и целта на всяка валута. Проучването и образоваността са най-добрите ви съюзници в тази постоянно развиваща се вселена. 

В състояние ли са властите за обуздаят новия Див запад, както понякога наричат сектора на криптоактивите?

Властите носят отговорност да регулират и контролират този пазар, за да гарантират безопасността на потребителите. От съществено значение е тези органи да се информират, да разбират динамиката на сектора и да осъществяват внимателен надзор. Не по-малко важно е те да подпомагат и насърчават тези, които спазват правилата на играта.

Как точно работи "Байненс", която е най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света, но точно затова е подложена на все по-сериозен натиск от страна на регулаторните органи?

"Байнeнс" работи като всяка друга компания, посветила се на обслужването на клиентите си. Приоритетът ни е да разработваме решения, отговарящи на нуждите на общността ни, да подкрепяме и образоваме потребителите ни, за да могат те да вземат информирани решения. Резултатите ни говорят сами за себе си, за което свидетелства и нарастващият ни успех през последните шест години.

В САЩ "Байненс" отдавна е на мушката на финансовите власти. Какво е положението във Франция?

Във Франция сме в добри отношения с регулаторните органи, като от 2020 г. изградихме конструктивен диалог с тях. Това ни позволи да получим регистрация като доставчик на услуги за виртуални aктиви (VASP), което ни дава право да работим като доставчик на услуги за цифрови активи. В резултат на това сме упълномощени да продаваме криптовалута, да осъществяваме обмен на платформата ни, както и да провеждаме маркетингови и промоционални кампании. В същото време това ни дава възможност да информираме и обучаваме регулатора. Присъствието ни в качеството на най-голямата компания в тази област ни дава възможност да предоставим ценния си опит. Въпреки че индустрията с криптовалута е относително млада, с 13-годишното си присъствие в сектора "Байненс" е стълб през почти половината от този период. Като цяло сътрудничеството ни с френските власти е положително и продължава, тъй като се подготвяме за бъдещи регулаторни изменения, както на национално, така и на европейско равнище.

За да обобщя, бих казал, че ситуацията във Франция се развива добре, имаме всекидневен диалог с регулаторните органи, за да вървим напред и да преминем към следващите етапи, които са лиценз във Франция и лиценз за доставчик на услуги за криптокативи съгласно Европейския регламент относно криптоактивите (MiCA).

При липсата все още на ясна регулация не липсват твърдения, че криптоактивите са всъщност поредната финансова пирамида. Как ще ги опровергаете?

Това недоверие към криптоактивите е отражение на естествения скептицизъм към една нова технология, която не  е толкова разбираема за  широката общественост. Съвсем нормално е хората да си задават въпроси и да отправят критики, когато се сблъскват с непознатото. Но вместо просто да опровергаем тази теза, ние предпочитаме да предприемем проактивни мерки, подкрепяйки прилагането на регулация. Този регулаторен процес ще помогне да се докаже почтеността и сериозността на сектора ни, подчертавайки наред с това истинската иновативна природа на криптокативите. От съществено значение е потребителите да се информират, да са бдителни и да вземат информирани решения. Ролята ни не е да налагаме убеждения, а да предоставим инструменти и информация, за да може всеки да подходи към света на криптовалутата с доверие и спокойствие. И един от тези инструменти е именно регулацията.

Криптоактивите ли са бъдещето на глобалната финансова система?

Те са изключително интересна иновация за световната финансова система, но не само за световната финансова система. Криптоактивите позволяват много неща, които днешните валути не позволяват.

Първото нещо е, че финансовата система, колкото и добра да е, има доста ниско равнище на проникване. Понастоящем едва 60 на сто от световното население има достъп до финансова система, до банкова сметка и може да действа. Това означава, че 40 на сто от населението няма достъп. Сами по себе си криптовалутите позволяват демократизация на тези елементи и дават възможност на много хора, които нямат задължително банкова сметка да имат такава в криптактиви, да могат да слагат в нея криптовалути, да имат достъп до средство за съхранение на стойност. 

Освен това гъвкавостта на пазарите на криптовалута е несравнима. За разлика от традиционните борси, които работят с фиксирано работно време, светът на криптовалутите е активен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тази постоянна достъпност наред със скоростта на трансакциите, предлага една добавена стойност, с която сегашната финансова система не може да се конкурира. Така че за мен това е много добра възможност за финансовия сектор да се модернизира и да внесе иновации, които ще бъдат полезни както за потребителя, така и за самия сектор.

Бихте ли посъветвали близки и приятели да инвестират сега в криптовалути и ако да - в кои по-точно?

Бих искал да подчертая, че не съм финансов съветник и всяко решение за инвестиция трябва да бъде взето след задълбочен размисъл, така че това не е инвестиционен съвет. Ето какво обаче препоръчвам най-често за едно успешно начало:

 Образование преди инвестирането:  Преди да обмисляте дали да инвестирате в криптовалута или каквито и да е други активи, е от съществено значение да се образовате. Криптовалутата е област, която съчетава технологиите, финансите и икономиката. Така че е от съществено значение да разбирате основите, преди да се ангажирате финансово.

-  Останете върху здрави основи: Инвестирайте разумно, особено в началото, тествайте преди да пристъпите към действие, уверете се, че сте овладели основите.

-  Бъдете внимателни с обещаващите "монети": Всеки ден се появяват редица нови криптовалута, като всяка от тях обещава висока възвръщаемост. Много важно е да направите задълбочени проучвания и да не се подавате на обещанията за бързи печалби. 

-  Образователни ресурси:  Академия "Байненс" е отличен ресурс за тези, които искат да научат повече за света на криптовалутите. Тя предоставя множество статии, видеа и други образователни ресурси, които помагат на начинаещите да се ориентират в тази област. 

В крайна сметка като при всяка инвестиция, ключът е да направите собствени проучвания, да осъзнаете съответните рискове и впоследствие да действате. От съществено значение е да не действате прибързано и да вземате решения, които се базират на солидна информация. Що се отнася до криптовалутата, то доброто владеене на трите стълба - биткойн, етериум и Би Ен Би - е достатъчно за добро начало, тъй като те са доказали определена устойчивост. 

Популярна ли е криптовалутата в нашата страна?  Какви са проектите ви за развитие в България?

България в действителност представлява уникална среда за криптовалутите. С около 18 на сто от населението, което вече притежава криптовалути, България е на равнище, което е отчетливо над средното за Европа. Тази тенденция отразява един жив интерес към новите финансови технологии.

Освен това България показа през последните години сериозен опит в областта на информационните технологии. Възходът на сектора на информационните технологии в България и обучението на квалифицирани специалисти са обещаващи индикатори за бъдещето на Уеб3 (Web3) в страната.

Това, което ни кара да мислим, че България има "добри карти", с които да играе по отношение на Уеб3,  е фактът, че тя вече използва тези карти при Уеб2 (Web2). За тази цел обаче тя трябва да започне да изгражда инфраструктура с правителството и университетите, за да създаде сектор и екосистема, което за мен е пътят за развитие на България. Мисля, че това ще от голяма полза и за глобалната блокчейн екосистема.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини