Маркет линкс: Над 76% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем

Над 76% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем, показва проучване на „Маркет линкс“. Около 30% са изразяващите съмнения, че законовите промени ще имат ефект, от една страна, а от друга, че отговорните органи имат достатъчно капацитет, за да прилагат законовата рамка.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Честите случаи на домашно насилие и проявената особена жестокост в някои от тях, както и невъзможността на институциите да реагират адекватно, доведоха до обществена консолидация на нива, които не са често срещани у нас, сочи проучването. 71% от анкетираните са съгласни с приетите законови промени, свързани с превенцията на домашното насилие, 18% не са съгласни, а 11% са неутрални по въпроса. 

Електоралната подкрепа за основните политически сили се стабилизира близко до резултатите от предсрочните избори през април, показва още проучването.

Общественото доверие в основополагащите институции остава на ниско ниво. Правораздавателните институции, и по-конкретно съд и прокуратура, също продължават да страдат от ниска степен на публично доверие:

  • Правителството е с 52% недоверие и 20% доверие;
  • Прокуратурата с 67% недоверие и 9% доверие;
  • Съдът с 64% недоверие и 12% доверие;
  • Народното събрание с 68% недоверие и 11% доверие.

Всеки шести българин е на мнение, че държавата се развива в негативна посока, според проучването на „Маркет линкс“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини