Задържаха пловдивски медици, участвали в престъпна схема с източване на пари от здравната каса

В рамките на четири месеца служителите от отдел „Икономическа полиция“ към областната дирекция под наблюдението районната прокуратура в Пловдив провели разследване по сигнали за протоколи с невярно съдържание.

Документите за отпускане на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания били издадени от медицински център със седалище в София и филиал в Пловдив, към който са разкрити четири специализирани лекарски консултативни комисии по ортопедия и травматология, както и по нервни болести и уши нос и гърло. 

Информацията за издаваните протоколи е подавана електронно към НЗОК, а за одобреното финансиране на покупката им пациентите са уведомявани с обаждане по мобилен телефон.

Помощните средства следвало да се получат от всеки търговец, сключил договор с РЗОК, като се съставя приемно – предавателен протокол между фирмата и пациента.

Първоначалният сигнал за престъплението е подаден в РЗИ от трима потърпевши пациенти, които не получили заявените помощни средства.

В хода на работата е установено, че за период от една година са били издадени близо 8000 протокола без знанието на пациенти, които не са посещавали лекарските комисии, не се нуждаят от подобни помощни средства и приспособления, както и на вече починали лица.

Изяснено е, че помощните средства са отпуснати от фирми, собственост на управителя на разследвания медицинския център.

Декларираните в РЗИ приемни на специализирани лекарски консултативни комисии нямат дейност и не функционират.

Към момента, чрез използване на документи с невярно съдържание или неистински документи, са присвоени суми в размер на 815 000 лв., средства на НЗОК.

Допълнително са събрани данни, че участниците в престъпната схема са предлагали на персонала в няколко домове за възрастни хора комисиони срещу предоставяне на данни на настанените потребители, за да бъдат ползвани неправомерно.

С предварително разрешение на Районен съд – Пловдив са извършени процесуално-следствени действия – претърсване, изземване и лични обиски.

Иззети са голям брой документи, пет компютъра, пет лаптопа, 50 флаш –памети, около 30 000 лв. и електронни подписи на лекари.

Задържани за срок от 24 часа по ЗМВР са седем души, четирима от които лекари. Разпитани са около 320 свидетели. Пред съдия са разпитани трима.

В качеството на обвиняеми са привлечени шестима, от  които петима са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор при Районна прокуратура – Пловдив.

Подробности за проведеното разследване и действия по задържането бяха оповестени от директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов,  началника на отдел „Икономическа полиция“ в областната дирекция комисар Славчо Алексиев, административния ръководител на Районната прокуратура в Пловдив Петър Петров и наблюдаващия прокурор Димитър Пехливанов.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини