Путин към Ердоган: Отворени сме за преговори по зърнената сделка

Президентът на Русия Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, че Русия е отворена за дискусии относно черноморската зърнена сделка, споразумение, което помогна за пускането на украинското зърно на пазара и по този начин облекчи глобалната продоволствена криза, предава Ройтерс.

Русия се оттегли от сделката през юли - година след посредничеството на ООН и Турция - оплаквайки се, че собственият й износ на храни и торове е изправен пред препятствия и че не достига достатъчно украинско зърно за страните в нужда.

Ердоган, който преди това изигра значителна роля в убеждаването на Путин да се придържа към сделката, и ООН се опитват да накарат Путин да се върне към нея.

Говорейки при откриването на срещата им в черноморския курорт Сочи, Путин каза на Ердоган, че се надява те да приключат преговорите за хъб за природен газ в Турция и каза, че ще обсъдят и зърнената сделка.

"Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за зърнената сделка", каза Путин на Ердоган. "Отворени сме за преговори по този въпрос.

Ердоган каза, че светът очаква новини по въпроса със зърнения коридор.

"Всички чакат какво ще излезе от днешната ни среща", каза той. "Вярвам, че съобщението на пресконференцията след срещата ще бъде важна стъпка за целия свят, особено за африканските страни."

Сделката имаше за цел да достави зърно от Украйна до световните пазари през Черно море и да облекчи глобалната продоволствена криза, която според ООН се е влошила от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Русия и Украйна са два от ключовите селскостопански производители в света и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло.

Преди разговорите с Ердоган украински официални лица казаха, че Русия е предприела през нощта въздушна атака срещу едно от големите пристанища на Украйна за износ на зърно.

Румъния отрече изявление на Украйна, че руски дронове са паднали и се взривили на територията на членката на НАТО.

Предложението на ООН

Путин каза, че Русия може да се върне към сделката за зърно, ако Западът изпълни отделен меморандум, съгласуван едновременно с ООН, за да улесни руския износ на храни и торове.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна, Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в четвъртък, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров "набор от конкретни предложения", насочени към съживяване на сделката.

Едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни разплащания SWIFT. ЕС я изключи през юни 2022 г. като част от широкообхватните санкции, наложени в отговор на инвазията.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в събота, че нещата, които се подразбират в споразумението, не са били изпълнени последния път, без да уточнява. В своя репортаж за срещата с Ердоган руската държавна телевизия каза, че обещанията, дадени на Русия, трябва да бъдат изпълнени.

Русия блокира украинските черноморски пристанища, откакто нахлу в своя съсед, и заплаши да третира всички плавателни съдове като потенциални военни цели, след като се оттегли от подкрепената от ООН сделка, която позволи на Украйна да изнася десетки милиони метрични тонове продукция.

В отговор Украйна обяви "хуманитарен коридор", обхващащ западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България. В неделя трети кораб, плаващият под либерийски флаг Anna-Theresa, излезе от Черно море през Истанбул през коридора.

Русия също така обсъжда инициатива на Путин за доставка на до 1 милион тона руско зърно на Турция на намалени цени за последваща обработка в турски заводи и изпращане до най-нуждаещите се страни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини