Съдът наложи домашен арест с електронна гривна на Васил Божков

Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на бизнесмена Васил Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час. То е по едно от делата срещу Божков, свързани с хазартна дейност, по което той беше задържан в ареста.

Според съда определението на долната инстанция за задържането на Божков е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

В края на миналия месец Божков изненадващо се върна в България, и бе задържан, като получи най-тежката мярка - задържане под стража. Тя е по делото за неплатени такси за над половин милиард лева от хaзартен бизнес.

Тогава съдът обяви, че няма опасност да извърши ново престъпление, но може да се укрие и го остави в ареста. Защитата на Божков обжалва мярката и поиска по-лека. 

Никога не съм се притеснявал да се върна, заяви Божков. Моля за по-лека мярка за неотклонение - може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е много добре в ареста. Не се оплаквам от здравословното си състояние, каза днес Васил Божков пред съда. 

Според прокурор Ангел Кънев Божков можел да се укрие, защото има 3 казина в Кения, имущество в Монголия, Молдова, Кипър, други офшорни зони, както и руски връзки с граждани, част от санкционните списъци след началото на войната в Украйна. Има множество контакти и имущество в изброените държави, включително развива хазартни оператори там, посочи Кънев. 

Синът на Васил Божков Антон и съпругата му Ива Софиянска, дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски, дойдоха в съда, за да подкрепят бизнесмена с 19 обвинения, съобщи offnews. Около стотина човека от "Българско лято" аплодираха Божков в съдебната палата, където прозвуча и гайда. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини