Ердоган: Вярвам на Русия колкото на Запада, от Швеция се иска още за НАТО

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган обясни, че вярва еднакво на Русия и Запада, и че ще развива отношенията си и с Европа и Съединените щати, и (особено в отбраната и енергетиката) с Москва.

"Нямам причини да не им се доверявам", каза Ердоган в интервю за обществената медия PBS в САЩ преди участието си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно днес. "Колкото е надежден Западът, толкова е надеждна и Русия." Нарече Москва "един от най-близките съседи" на Турция, която иначе граничи с две държави от Европейския съюз, и с това обясни различната ситуация, която не позволява въвеждането на санкции, избрано от Запада.

Той обясни и че Анкара е "самодостатъчна" и никога не ѝ се е зависела от подкрепата, която получава от ЕС и това дори не ѝ е нужно, но би приветелствала решение за членство. Така президентът отговори на въпрос дали е готов да се откаже от кандидатурата за еврочленство, както заяви ден по-рано.

"Последните пет десетилетия висим на прага на ЕС", каза още той, имайки предвид отношенията още с Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС. Преди дни Европейският парламент реши, че преговорите с Турция не бива да се подновяват, макар Ердоган да поиска активизиране на процеса, за да свали ветото за присъединяване на Швеция към НАТО. Преговорите спряха след опита за преврат през 2016 г.

Западът и Русия

Ердоган повтори фразата за петдесетте години и в позицията си за Русия. Помолен да коментира опасенията на сенатор, че Турция не се присъединява към санкциите, както правят други членове на НАТО и държавите от ЕС, отговаря: "Трябва ли да правим това, което правят членките на ЕС? Турция има различна позиция в света, а членките на ЕС имат своите различни позиции."

Изтъкна сътрудничеството за създаване на зърнения коридор (от който Русия се отказа) и обясни, че поискал от прездента Владимир Путин Москва да се върне в сделката, а той обещал скоро да изпрати още зърно.

Попитан дали се доверява на Путин по въпроса, той обяснява, че няма причина да не го прави: "Колкото е надежден Западът, също толкова е надеждна и Русия. През последните 50 години ние чакаме на прага на ЕС и в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото вярвам на Запада."

Посочва сътрудничеството в енергетиката като аргумент за доверие към Русия с думите: "Половината от моите доставки на природен газ са от Русия, а това означава, че имаме солидарност." Обясни, че макар да не обсъдил войната с руския президент в последния си разговор, той подкрепял приключването ѝ колкото може по-скоро. Попитан защо, каза, че това чул от Путин и че му вярвал.

За Швеция

Ердоган отрече да има връзка между кандидатурата за ЕС и подкрепата за присъединяване на Швеция в НАТО, която той условно даде през юли преди срещата на върха на лидерите от Алианса във Вилнюс. Той прехвърли топката за ратификация на шведското членство към парламента, който се събира през октомври (и в който доминира заедно с крайнодясната Партия на националистическото действие). По думите му обаче Швеция все още не е направила достатъчно, за да изпълни всичко искано от нея преди вота.

"За да се случи това, разбира се, Швеция трябва да си спази обещанията. Терорстични организации трябва незабавно да спрат демонстрациите си по улиците в Стокхолм и да спрат дейностите си, защото за турския народ ще е много важно да види това", каза Ердоган. "Швеция явно осъществи законодателни промени, но това не е достатъчно."

Ердоган се ядоса от въпросите за арестите и присъдите срещу фигури като Осман Кавала или кюрдския политик Селахатин Демирташ (за когото след изборите каза, че няма да излезе от затвора, докато е президент). Първо попита журналистката защо "толкова се интересува" от темата, след като Турция е правова държава и решенията се взимат от съда, от чието име не може да говори.

След това посочи Кавала като финансирал протестите в парка Гези през 2013 г. и нарече Демирташ "терорист", а при опит на интервюиращата да възрази ѝ каза: "Не ме прекъсвайте. Нямате право да ме прекъсвате. Няма да ме прекъсвате. И ще ме уважавате." Нарече хвърлените в затвора журналисти - 40 през 2022 г., при 18 предходната според Комитета за защита на журналистите - "подкрепящи тероризма", за които властите са отсъдили. Сам попита колко са журналистите в затвора и обясни, че по-добре да не се разхождат необезпокоявани по света.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини