Испания разреши на депутатите да говорят на каталунски, баски и галисийски език в парламента

Испанският парламент разреши днес за първи път на народните представители да използват езиците на малцинствата в страната - каталунски, баски и галисийски език, предаде Асошиейтед прес. 

Реформата в езиковата политика, осъществена от долната камара на парламента на Испания (Конгресът на депутатите), беше условие на партиите на каталунските сепаратисти, за да подкрепят представител на социалистите (в случая Франсина Арменгол) за поста на председател на долната камара, на който тя бе избрана миналия месец.

Парламентарните избори в Испания през юли завършиха без категоричен победител, припомня агенцията.

Правото в националния парламент да се говори на език, различен от испанския, е дълго преследвана цел от малките партии от областите в испанския Север, където населението е двуезично.

"(Първата промяна е)... да се направи нормално това, с което вече са свикнали гражданите, говорещи език, различен от испанския", заяви представителят на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Хосе Рамон Бестейро, който по време на изявлението си преминаваше от испански на галисийски език, ставайки първият депутат, възползвал се от нововъведението, посочва АП.

Парламентът осигури симултанен превод със слушалки за триста и петдесетте депутати от долната камара, Конгреса на представителите, както и за нуждите на телевизионното предаване на първата парламентарна сесия след реформата в национален ефир. Консервативната опозиция се обяви срещу реформата с тезата, че тя ще затрудни дебатите.

Подкрепата за езиците на испанските малцинства идва в момент, в който настоящият министър-председател на страната Педро Санчес се старае да обедини в своя полза националистическите и дори сепаратистките партии от автономните области Каталуния и Страна на баските, за да състави ново ляво правителство.

Каталунски език говорят около девет милиона души в испанския североизток, на Балеарските острови, а така също и малобройно население във Франция. Галисийски език се говори от два милиона души в северозападна Испания, а баскоезични са 750 000 граждани на страната от автономните области Страна на баските и Навара.

Испанският език е познат в страната още като "кастилски" или "кастеяно" поради корените си, които произлизат от Кралство Кастилия. Той се говори из цялата страна, населявана от 47 милиона души, включително и в областите с оцелели езици на малцинствата.

Конституцията на Испания от 1978 г. признава езиците на малцинствата като съофициални наред с испанския език в областите, където те биват говорени. Тяхната употреба е обичайна в местните парламенти и в кметствата.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини