В България финансират проруски медии с пари от Запада, разкриха в ЕП

Сърбия, България и други страни в региона имат медии, които открито фаворизират руската страна в нейната агресия срещу Украйна и умишлено пускат дезинформация за този конфликт, като в същото време получават финансиране от Запада за своите операции, казаха участниците в дебат, проведен в Европейския парламент, пишат N1 и Euractiv.

В дебата стана ясно, че големите западни компании, опериращи в региона на Западните Балкани, често рекламират в така наречените кремълски медии, въпреки факта, че техните вътрешни политики и насоки забраняват това, както и публично изразеният им ангажимент за борба с дезинформацията, а не само в контекста на агресията на Русия срещу Украйна.

Медиите в Сърбия и България не са достатъчно силни, няма достатъчно финансиране за качествена, независима журналистика, каза Питър Хорокс, дългогодишен директор на БиБиСи.

Той обясни, че вместо това чрез реклами парите от Запада отиват в сайтове и телевизии, които имат ниски редакционни стандарти и подкрепят проруския наратив.

Ето защо е важно рекламодателите, които се появяват в такива медии, да разбират този проблем, каза Хорокс.

Данните на Центъра за изследване, прозрачност и отчетност (CRTA) показват, че над 65 процента от рекламодателите в медиите, които отразяват негативно за Европейския съюз (ЕС) и положително за руската пропаганда - идват от Запада.

Някои от тях не знаят как се изразходват парите им за реклама, тъй като този тип решения често минават през посредници, които избират медиите, в които да рекламират.

Проблемът ескалира по време на пандемията от коронавирус, когато много компании, без да знаят, финансират медии и портали, които разпространяват дезинформация.

Руската война в Украйна показа мащаба на проблема и посочи необходимостта от спиране на подобни практики.

Ето защо тези компании трябва да бъдат запознати с реалността - че те директно финансират пропагандата срещу техните собствени страни.

Конференцията се фокусира върху медийната ситуация в членката на ЕС България и кандидатката за членство в Сърбия.

Клер Аткин, главен изпълнителен директор и съосновател на института "Проверете моите реклами", технологичен наблюдател, специализиран в рекламната индустрия, подчерта, че бизнес компаниите, които купуват реклама в медиите чрез специализирани фирми, обикновено не знаят, че рекламите им завършват на проруски канали за дезинформация.

"Въпреки че интернет е бил използван от много години като фуния за продажба на продукти и услуги, сега откриваме, че той се използва за продажба на идеи за радикализация", каза тя.

Тя обясни, че нейният институт е идентифицирал трите агенции, които най-вероятно купуват реклами по телевизионни канали, система, при която бизнес компаниите "не знаят, че са там".

"Така че Procter and Gamble, Coca Cola и Lidl много вероятно не знаят, че са в тези проруски канали за дезинформация", каза тя, имайки предвид големи компании, чиито реклами са се появили в медии, които разпространяват дезинформация.

За широката общественост на Балканите, обясни Аткин, името и марката на видна западна компания добавят достоверност към статии в пресата, съдържащи дезинформация.

В същото време тя призна, че бизнес компаниите не искат да бъдат свързвани с "медии, които биха ги накарали да се чувстват неудобно".

Раша Неделков, програмен директор на базирания в Белград Център за изследване, прозрачност и отчетност (CRTA), неправителствена организация, защитаваща демокрацията, описа система в Сърбия, където е много лесно да се манипулира обществеността.

Той каза, че сърбите приемат новини основно от телевизионни станции, като пет ефирни телевизии покриват територията. Според наблюдение на CRTA за шест години сръбските медии като цяло са отразявали негативно за ЕС и положително за Русия и Китай.

Той каза, че 95% от събеседниците на тези пет канала са от управляващото мнозинство, като президентът Александър Вучич се появява най-често. Например той каза, че през 2022 г. Вучич е имал 300 обръщения на живо, всяко средно по 45 минути. В същото време той каза, че 60% от рекламодателите са от "политическия Запад".

"Компании от европейски страни са основните поддържащи медиите в Сърбия, които пък описват ЕС по негативен начин", каза той, добавяйки, че сръбското отразяване на войната в Украйна е невъзможно да се разграничи от руската пропаганда.

Позовавайки се на небезизвестната Pink TV, известна с това, че рекламира бляскаво забавление с нон-стоп "турбо-фолк" музика, той каза: "Pink създава розова реалност за сръбските граждани. Те, например, отричаха клането в Буча (Украйна) в предаване, което беше между рекламите на немската компания Lidl", каза той.

"Бихме искали да се опитаме да накараме тези компании да осъзнаят каква реалност поддържат за сръбските граждани", каза той, подчертавайки, че при тази тенденция подкрепата за ЕС в неговата страна е в свободно падане.

България е изправена пред проблеми, подобни на Сърбия, тя остава най-уязвимата за руска пропаганда от всички страни в ЕС. Подобно на Сърбия западните рекламодатели доминират над 70% от българския рекламен пазар.

Аткин също засегна въпроса за PSYOPS, психологическите операции за предаване на избрана информация на публиката, за да повлияе на техните мотиви и обективни разсъждения.

Тя каза, че през 2021 г. директорът по националната сигурност в САЩ е идентифицирал четири руски PSYOPS под формата на уебсайтове в САЩ, като руските извършители се представят за американци.

Две седмици по-късно те са санкционирани, а всички работещи с тях са застрашени от 20 години затвор и солидни глоби.

Но месеци по-късно "Проверете моите реклами" откри 12 различни обмена на реклами, работещи със Strom Front, един от руските PSYOPS. И след като "Проверете моите реклами" го съобщи в техния бюлетин, всеки един обмен на реклами падна, по нейните думи, защото знаеха, че това противоречи на техните условия за обслужване и знаеха за рисковете.

Беше обсъдено и разпространението на дезинформация във Facebook, а представителят на Meta Мариса Хименес Мартин не се съгласи с мнението, че технологичният гигант печели от подобна реклама.

Аткин отвърна, че през 2016 г. 4000 рекламодатели са се отказали от Breitbart, управляван от Стив Банън, който вероятно е довел до избирането на Доналд Тръмп. "Същата тази година Breitbart е в първите десет публикации във Facebook повече пъти, отколкото мога да преброя. Вие не само печелите от дезинформация. Вие я усилвате", каза Аткин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини