Радев не посмя да се яви пред Зеленски

Вместо президента Румен Радев на среща в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски, в която участва и румънският президент Клаус Йоханис, вчера се яви вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел. Международният протокол изисква на президентските срещи да се събират държавни глави, освен ако някой не трябва да бъде заместен по болест или друга неотложна причина. Радев е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, демонстрира добро здраве пред български журналисти и прави двустранни срещи, но не и с украинския президент. Никакви видими причини не го възпрепятстват, освен собствените му съображения.

Последната му среща със Зеленски бе на 6 юли в София, когато украинският президент го посрами с обяснение каква е разликата между "конфликт" и "война". Оттогава Радев го избягва. Той настоява за спиране на военната помощ за Украйна и за забрана на вноса на украински зърнени храни в България.

Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, заяви пред журналисти Мария Габриел, цитирана от БТА. "Но точно защото точно в този момент на трудност, когато изразяваш солидарност, имаш силата да вземеш такива решения, то се оценява. Оценява се и от Европейската комисия", каза Габриел след срещата, в която се включи и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Оказването на подкрепа за Украйна "не носи негативи на държавата. Напротив, докато оставаме обединени, докато сме тук в тези трудни моменти, когато търсим общо решение, това е нещо, което може на всички да носи ползи", допълни Мария Габриел. По думите ѝ Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си и с това са се позиционирали много силно.

Габриел определи като "неоснователни" критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България за Шенген и добави, че има планирано посещение на премиера в Австрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", каза тя.

По думите ѝ няма ден или среща - от дипломатическо до икономическо институционално ниво, - когато да не се повдига темата за влизането на България в Шенген.

"Oкуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно", каза вчера пред български медии в Ню Йорк Румен Радев, който не спира да самоизтъква своите заслуги по време на служебните правителства, назначени от него.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини