Oфициално 1 януари 2025 година е целева дата за членство в еврозоната, планира правителството

България да впише в официален документ 1 януари 2025 година като целева дата за членство в еврозоната. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Постановление № 168 на правителството от юли 2015 г. за създаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Документът е публикуван за обществено обсъждане на правителствения сайт strategy.bg. Датата на приключване на общественото обсъждане е 23 октомври 2023 г.

С проекта за изменение се предлага да бъдат приети нормативни промени в Постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. „с оглед създаването на предпоставки за по-ефективна и своевременна координация на управлението и изпълнението на подготовката на Република България за членство в еврозоната с оглед реализирането на целта България да въведе еврото от новата индикативна дата - 1 януари 2025 г.“

Предлага се актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“ към работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“, която да отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа от левове в евро, се посочва на сайта. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини