Започва Нобеловата седмица

С обявяването днес в Стокхолм на лауреатите на Нобеловата награда за медицина и физиология започва Нобеловата седмица, предаде Франс прес.

Утре ще бъде обявен носителят на наградата за физика, а в сряда - за химия. В четвъртък ще стане известно името на лауреата в областта на литературата. В петък ще бъде обявен нобеловият лауреат за мир, а идния  понеделник ще бъде съобщено името и на лауреата за икономика.

Що се касае до прогнозите за днешната награда за медицина и физиология може да бъдат отличени изследванията на нарколепсията и по-специално на ключовата роля на една молекула, наречена орексин в това нарушение на съня. В тази насока се споменават имената на французина Еманюел Миньо и на японеца Масаши Янагисава като потенциални лауреати заради техния пробив в изследването на нарколепсията.

Но наградата би могла да отиде и при унгарката Каталина Карико и американеца Дрю Вайсман, пионери на иРНК ваксините, проправили пътя за разработването на антиковидните ваксини.
      
Някои експерти залагат и на американския биолог Киван Шокат за откриването на начини за блокиране на гена, наречен KRAS, чиято мутация се явява в една трета от раковите заболявания, сред които на белия дроб, на дебелото черво и на панкреаса.

Нова форма на терапия, позволяваща да се програмират имунните клетки, за да се борят те с рака, или пък изследване върху човешката микробиотика също са сред фаворитите за днешната награда за медицина и физиология.

Сред имената, споменавани за евентуални лауреати на Нобеловата награда за литература, са китайската авангардистка Цан Сюе, руската опозиционерка и писателка Людмила Улицка и британският писател, преследван с фатва Салман Рушди, който пострада миналата година при нападение по време на лекция в САЩ.

Сянката на войната в Украйна и на една фрагментирана международна общност тегнат над Нобеловата награда за мир, която ще бъде обявена в петък в Осло. Има вероятност тя да бъде присъдена на иранки, протестиращи срещу режима в Техеран след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини преди една година. Според други наградата може да отиде при онези, които разследват военни престъпления, извършени в Украйна. Според трети, активисти в борбата с климатичните промени биха били отличен избор за Нобеловата награда за мир за тази година.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-много на трима души. Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара). От Нобеловата фондация обявиха по-рано тази година, че е взето решение да се повиши финансовото изражение на престижното отличие като отражение на по-силната финансова позиция на организацията.

Церемониите по връчването на отличията се състоят по традиция през декември в Стокхолм и Осло.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини