Нобелова награда за откритието, позволило разработването на иРНК ваксини срещу COVID-19

Нобеловият комитет обяви носителите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2023 г.

Тази година наградата бе присъдена на Каталин Карико (Katalin Karikó) и Дрю Вайсман (Drew Weissman) за техните открития относно модификации на нуклеозидни бази, които позволяват разработването на ефективни иРНК ваксини срещу COVID-19.

Откритията на двамата Нобелови лауреати са били от решаващо значение за разработването на ефективни иРНК ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията, която започна в началото на 2020 г. Чрез своите новаторски открития, които коренно променят представите за това как иРНК взаимодейства с нашата имунна система, лауреатите допринасят за безпрецедентната скорост на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в съвремието. 

Дрю Вайсман е американски лекар-учен, известен най-вече с приноса си към биологията на РНК. Работата му помогна за разработването на иРНК ваксини, най-известните от които са тези за COVID-19, произведени от BioNTech/Pfizer и Moderna.

Каталин Карико е родена през 1955 г. в Солнок, Унгария. Тя получава докторска степен от университета в Сегед през 1982 г. и извършва постдокторантски изследвания в Унгарската академия на науките в Сегед до 1985 г. След това провежда постдокторантски изследвания в университета Темпъл, Филаделфия, и Университета по здравни науки, Бетезда. През 1989 г. е назначена за асистент в Университета на Пенсилвания, където остава до 2013 г. След това става вицепрезидент и по-късно старши вицепрезидент в BioNTech RNA Pharmaceuticals. От 2021 г.  е професор в Университета в Сегед и помощник-професор в Медицинския факултет към Университета на Пенсилвания.

Работата на Карико включва научно изследване на РНК-медиираната имунна активация, което води до съвместното откриване с американския имунолог Дрю Вайсман на нуклеозидните модификации, които потискат имуногенността на РНК. Това се разглежда като допълнителен принос към терапевтичното използване на иРНК.

Заедно с Вайсман, тя притежава патенти на САЩ за прилагане на неимуногенна, нуклеозидно модифицирана РНК. Тази технология е лицензирана от BioNTech и Moderna за разработване на техни технологии за заместване на протеини, но е използвана и за техните ваксини срещу COVID-19.

Карико и Вайсман са получили много награди, включително наградата Lasker-DeBakey за клинични медицински изследвания, Герой на годината на списание Time за 2021 г. и награда Tang за биофармацевтична наука през 2022 г.

Нобеловата награда за физиология или медицина, учредена през 1901 г., отличава учените с огромни постижения в познанията им за човешкото тяло и неговите функции.

Сред удостоените с тази награда са откривателят на пеницилина. Откриването на пеницилина от Александър Флеминг през 1928 г. направи революция в медицината, спасявайки безброй животи чрез разработването на антибиотици 

През 2022 г. Нобеловата награда в областта на физиологията или медицината бе присъдена на Сванте Паабо "за откритията му, свързани с геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция".

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини