Израел поставя под пълна обсада ивицата Газа - без електричество, храна, вода, газ

Израел нареди "пълна обсада" на ивицата Газа, съобщава "Франс прес".

"Поставяме Газа под пълна обсада. Без електричество, без храна, без вода, без газ - всичко е прекъснато", обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант по повод палестинския анклав, където живеят 2,3 милиона души.

"Ние се борим със зверове и действаме по съответния начин", подчерта той в Южното командване на Израелските отбранителни сили.

По-рано днес ООН съобщи, че над 123 000 души са били вътрешно разселени в Газа, а по данни на палестинските власти близо 500 души са били убити от началото на сраженията.

На този фон поредица ракети бяха изстреляни от ивицата Газа към Йерусалим днес, като това бе първата директна атака срещу града след ескалирането на напрежението през уикенда.

Експлозии са чути и в Тел Авив и по магистралата Йерусалим-Тел Авив. Очевидци публикуваха видеозапис, показващ дим близо до международното летище "Бен Гурион", което породи опасения, че ракета може да е паднала в близост до аерогарата. Властите обаче съобщиха, че няма нанесени щети на летището.

Междувременно главният говорител на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че Израел мобилизира рекордните 300 000 резервисти в отговор на атаката на "Хамас" и преминава в настъпление, съобщава "Ройтерс".

След изненадващото нападение в събота израелските самолети нанасят удари по цели в Газа, докато сухопътните сили се борят да си върнат контрола над граничните селища.

Той докладва, че контролът върху граничните села и градове, превзети от палестински въоръжени мъже, е възстановен, но продължават отделни сблъсъци.

"В момента извършваме претърсвания във всички общности и разчистваме района", посочи Хагари.

Той посочи, че 300 000 резервисти са получили призовки от събота насам - цифра, която предполага подготовка за евентуална инвазия, въпреки че няма официално потвърждение за подобни планове.

Хагари потвърди съобщенията в медиите, че 700 души са били убити от израелската страна на границата, сред които 73 членове на силите за сигурност.

Напрежението в Близкия изток рязко нарасна, след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

Израел обяви "състояние на война" официално и подготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че е време да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас".

САЩ изпратиха военна помощ, а редица световни лидери осъдиха насилието.

На свой ред Иран веднага приветства атаките и се обяви за правото на палестинците на самоотбрана.

Wall Street Journal съобщи, че именно ирански чиновници са дали зелена светлина за началото на нападението над Израел. Впоследствие обаче Техеран отхвърли тези обвинения.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини