Супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи в Турция намалиха основни продукти с до 50%

Цените на основни храни и продукти падат с до 50 процента от днес в някои супермаркети след призив на президента Реджеп Тайип Ердоган към търговците да подпомогнат борбата на правителството с високата инфлация, съобщи сайтът Хаберлер.

"Приканвам всички наши търговци, предприятия, и най-вече веригите супермаркети, да окажат подкрепа на нашата борба с инфлацията и цената на живот, като намалят цените", призова президентът.

След призива на Ердоган супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи направиха отстъпки на някои основни продукти, достигащи до 50 процента. В списъка на намалените цени са основни хранителни продукти, почистващи препарати и други стоки от първа необходимост. 

Сред поевтинелите продукти са олио, месо, сирене, колбаси, маслини, чай, почистващи препарати, тоалетна хартия, ориз.

Земеделските кооперативи се стремят да предлагат в супермаркетите си качествени и натурални продукти на достъпни цени. Стоките се купуват от членове на кооперативите, след което се обработват в съоръженията, с които кооперативите разполагат, и се предлагат в супермаркетите от тяхната мрежа, както и в други магазини. Първият подобен супермаркет бе открит през 2017 г., а целта им е да спомогнат за установяване на баланс на цените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насърчава супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи и преди време разпореди броят им да бъде увеличен.   

Генералният директор на земеделските кооперативи Хюсеин Айдън обяви в края на миналата година, че броят на магазините от тяхната мрежа се очаква да достигне три хиляди до средата на 2023 г. 

Инфлацията в Турция се повиши до 61,53 процента на годишна база през септември според данни на националната статистика. Това е най-високото равнище за тази година и трети пореден месец на нарастване на инфлацията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини