Проф. Костадин Ангелов: Държавата имаше три месеца да се подготви за електронната рецепта

Три месеца имаше държавата да се подготви за електронната рецепта – от август, когато това беше решено в комисията по здравеопазване, каза пред журналисти проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Проф. Ангелов присъства на годишната среща на лигата "Лекарите, на които вярваме", организирана от в. „24 часа“. Проф. Ангелов коментира създалата се ситуация с електронните рецепти за антибиотиците. От 16 октомври антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват по електронен път. По-рано днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров настоя да се прекрати изписването на е-рецепти за антибиотици.

България е на едно от първите места по употреба на антибиотици без лекарско предписание, което води до сериозни рискове, свързани с антибиотичната резистентност и на практика след пет – десет години българите ще умират от безобидни инфекциозни заболявания, каза проф. Ангелов.

В момента ситуацията е такава, че липсва организация, липсва и форма на контрол, която да осигури стабилност и нормално функциониране на системата. „Дали има частни интереси – в лекарствената политика винаги има частни интереси, дали има организирана спонтанност, така да кажа, в сектора, който да реагира по този начин и да се противопостави на въвеждането на електронните рецепти, дали има организиране от страна на определени субекти в здравеопазването да се въведе спешно и сега генерично заместване, като по този начин се саботира системата с електронните рецепти - това трябва да бъде изяснено от контролиращите органи и аз призовавам много спешно държавата, чрез всички нейни контролни органи, да се намеси“, каза още проф. Ангелов.

По думите му се получават сигнали, че лекарствата са в търговската мрежа, а „някои от тях не се дават именно заради това, че на рецептата няма отбелязано генерично заместване“. Държавата има възможност да се справи с този процес, увери проф. Ангелов. По думите му предстои коментиране на предложения за законови промени, отнасящи се до вертикалната интеграция, за да могат всички онези обекти, които са на фармацевтичния пазар и контролиращите ги субекти да знаят, че България трябва да стане държава, в която да има правила.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи пред журналисти, че няма да се отмени електронното изписване на рецепти за антибиотици.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини