"Лукойл" продава рафинерията в Бургас, обяви Асен Василев пред FT

"Лукойл" започна процедура по продажба на петролната рафинерия в Бургас, съобщава финансовият министър Асен Василев в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

По думите му решението на "Лукойл" да се раздели с най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа е заради натиска на правителството върху руските компании.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес", добавя още Василев.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на войната, припомня "Файненшъл таймс".

Пред изданието финансовият министър казва, че правителството ще остави наказателните мерки върху рафинерията, докато тя не бъде поета от нови собственици. 60-процентният данък печалба, наложен наскоро, ще бъде намален на 15 процента след промяната на собсвеността.

Междувременно парламентът задължи рафинерията да се подготви за преработката на неруски петрол от есента на 2024 г., като модернизацията ще струва 500 млн. евро.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини