Журналист показа Авдеевка - призрачен град, в който не е останала здрава сграда. Боевете там продължават

Авдеевка, която е на бойната линия от 2014 г. и която окупаторите сега се опитват да обкръжат и превземат, сега се е превърнала в призрачен град, в който не е оцеляла ни една сграда.

Украинският журналист Юрий Бутусов публикува в канала си в Telegram зловещо видео от напълно разрушения град.

"Бях в Авдеевка. Това е мястото на геноцида на украинците, който се извършва от Русия. Тук, под непрекъснатите атаки на руската авиация и артилерия, не може да се намери нито една непокътната къща. Около хиляда и петстотин местни жители остават в полупревзетия град, разговаряхме с някои и почти всеки ден има загинали сред мирните хора", пише Бутусов.

Той допълва, че в много трудни условия Авдеевка се защитава от войните от 110-та механизирана бригада.

В същото време видеото показва как единични жители на града, въпреки обстрела, вършат работата си, ходят пеша и карат велосипеди.

Сателитни снимки потвърждават колосални руски загуби край Авдеевка

Сателитни снимки показват в детайли сериозни руски военни загуби в района на Авдеевка, където войските на Москва атакуват и се стремят да обкръжат стратегическия град в Донбас.

Според Newsweek снимките, публикувани от Maxar Technologies и Planet Lab, показват последствията от руската офанзива в района на Авдиевка, която продължава въпреки първоначалните тежки загуби сред атакуващите части.

Frontelligence Insight, известна украинска разузнавателна агенция, съобщи, че сателитни изображения показват повече от 109 руски машини, унищожени между 10 и 20 октомври, "което показва, че Русия е загубила сила в размер на бригада за седмица и половина". Реалният брой, добавя изданието, вероятно е "значително по-висок".

Според Frontelligence Insight по-голямата част от загубите са бронирани бойни машини, основно бойни танкове и различни видове транспортьори. Въпреки съобщенията, че руснаците използват остаряло оборудване по време на атаките, разузнавателният екип идентифицира значително присъствие на модерни и модернизирани машини и оборудване, участвали в тези атаки.

Мащабът на загубите, добавя Frontelligence Insight, вече е надминал неуспехите на руската офанзива по време на битката при Северски Донец през май 2022 г. и в района на Угледар между ноември 2022 г. и април 2023 г.

Анализаторите на Frontelligence Insight отбелязват, че операцията в Авдеевка е висок приоритет за руското военно командване. "Наблюдаваните модели категорично показват, че руснаците са отделили значително време и ресурси за тази операция, което предполага, че очакват много големи жертви при постигането на целите си", се казва в доклада.

Въпреки данните за големи руски загуби, офанзивата в района продължава. "Няколко индикатора предполагат, че руснаците работят активно за адаптиране на тактиката за подкрепа на операцията. Това се потвърждава от прехвърлянето на допълнителни ресурси от други части на фронтовата линия", добавя Fronteligence Insight.

Ситуацията в Авдеевка

Авдеевка е стратегически град само на 15 километра от столицата на Донецка област,  контролирана от руските войски. Вчера украинският президент Володимир Зеленски каза, че въоръжените сили са укрепили позициите си около фронтовия град, който който руските сили от седмици се опитват да превземат.  

Началникът на военната администрация на град Авдеевка Виталий Барабаш каза, че боевете не стихват, врагът продължава да се опитва да обкръжи града, но украинските войски държат линията.

Барабаш отбеляза още, че от началото на влошаването на ситуацията хуманитарна помощ не е доставяна в Авдеевка, но градът има резерв от хигиенни продукти, лекарства и храна за 2-3 месеца.

В момента, според местните власти, в Авдеевка са останали 1599 души.

ISW описа руската офанзива в района на Авдеевка като "операция за оправяне на ситуацията", предназначена да отклони украинските сили от други сектори на фронта. Независимият американски мозъчен тръст добави, че сегашните руски сили в района е малко вероятно да успеят да обкръжат и превземат силно укрепения град.

А Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в изявление, че руската атака срещу Авдеевка е "допринесла за 90- процентно увеличение на руските загуби"“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини