"Бийтълс" пускат последната си песен с помощта на изкуствен интелект

Системите за изкуствен интелект винаги са имали своите проблеми - от имитиране на чужда работа до обучение по данни, защитени с авторски права. Сега обаче една такава система за изкуствен интелект е отговорна за дебюта на последната песен на "Бийтълс" - Now and Then.

Как ИИ направи песента възможна?

Според информацията преди преждевременната кончина на Джон Ленън в края на 70-те години на миналия век той записва на касета три песни - Free As a Bird, Real Love и Now and Then. Макар че Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън успешно завършват и издават първите две песни, ограничената технология по онова време им пречи да отделят вокалите и пианото на Ленън от третата песен.

Всичко обаче се променя, когато Питър Джаксън използва изкуствен интелект в документалния филм за Бийтълс Get Back, за да изолира инструментите, вокалите и разговорите, като по този начин проправя пътя за завършването на последната песен. Това е така, защото, използвайки тази технология, екипът успява да изолира оригиналното вокално изпълнение на Ленън от пианото му, което дава възможност на другите членове да завършат песента, като включат нови елементи. Тези елементи включват китарни партии, записани от Харисън през 1995 г., аранжимент на струнни инструменти, направен от Маккартни, Джайлс Мартин и Бен Фостър, и беквокали, получени от оригинални записи на известни песни на "Бийтълс".

Въпреки опасенията относно участието на изкуствения интелект в регенерирането на изпълнението на Ленън Маккартни увери феновете, че не е добавено нищо синтетично, като подчерта, че процесът е включвал предимно усъвършенстване на съществуващите записи. Освен това е важно да се отбележи, че този процес на изчистване на звука е индустриален стандарт от години.

"Това беше най-близкото до това да го имаме отново в стаята, така че беше много емоционално за всички нас", казва Ринго Стар.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини