Капацитетът на съоръженията за втечнен природен газ в Европа надвишава потреблението, сочи анализ

Европа продължава да изгражда съоръжения за втечнен природен газ въпреки стабилизирането на вноса на синьо гориво и прогнозите за спад на потреблението му, се посочва в анализ на Института за енергийна икономика и финансови анализи (ИЕИФА - IEEFA), публикуван днес на сайта му.

От началото на 2022 г. в Европа са изградени 6 нови терминала за втечнен природен газ, а едно от съществуващите съоръжения е разширено.

Предстои да бъде пусната в експлоатация и една плаваща инсталация за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнения природен газ.

Средно 58 на сто от капацитета на терминалите в Европа е бил използван през периода януари-септември 2023 г.

На този фон вносът на втечнено синьо гориво намалява в условията на спадащо потребление, посочва институтът.

Капацитетът на инфраструктурата за внос на втечнен природен газ е предвидено да достигне 406 милиарда кубични метра през 2030 г. (143 млрд. куб. м газ през 2021 г.).  Прогнозите са, че потреблението на синьо гориво през този период ще намалее до 400 млрд. куб. м на фона на мерките за неговото ограничаване, които въвеждат редица европейски страни.

„Спадът на потреблението на природен газ е в противоречие с постулата, че Европа се нуждае от повече инфраструктура за втечнен природен газ, за да постигне целите на своята енергийна сигурност. Данните показват, че ние не се нуждаем от това“, посочва анализаторът на енергийните пазари към ИЕИФА Ана Мария Халер-Макаревич.  

Доставките на руски втечнен природен газ за Европа остават стабилни от началото на годината, се отбелязва в анализа. Най-големите вносители на синьо гориво от Русия са Испания, Франция и Белгия.

Европейският съюз е похарчил 41 млрд. евро за внос на втечнен природен газ през периода януари-юли 2023 г. Най-значителната част от тази сума е платена на САЩ (17,2 млрд. евро), Русия (5,5 млрд. евро) и Катар (5,4 млрд. евро).

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини