ОАЕ предупредиха за опасност от разрастване на войната в Газа

Обединените арабски емирства (ОАЕ), една от регионалните сили в района на Залива, предупредиха, че има опасност от разрастване на войната между Израел и "Хамас" в Газа и тя да излезе от границите на палестинския анклав. ОАЕ добавиха, че работят усилено за осигуряване на хуманитарно примирие, предаде Ройтерс.

"Продължаваме да работим за прекратяване на тази война, но не можем да пренебрегнем по-широкия контекст и необходимостта от снижаване на градуса на регионалното напрежение, който се покачва до опасни равнища", заяви държавният секретар във външното министерство на ОАЕ Нура ал Каби на политическа конференция в столицата на емирствата Абу Даби.

"Рискът той да се разрасне и да се изостри още повече е реален, а също и рискът от обстановката да се възползват екстремистки групи, за да реализират идеологията си, което ще ни държи в цикли от насилие, от които няма да можем да излезем."

ОАЕ бяха една от най-знаковите арабски страни, подписали Авраамовите споразумения през 2020 г., поредица договори между арабски страни и Израел за нормализиране отношенията. Най-голямата надежда за тези споразумения беше свързана с това, че те в крайна сметка ще подготвят почвата за нормализиране на отношенията между еврейската държава и една от свръхсилите в мюсюлманския свят Саудитска Арабия, но войната нанесе удар на тези усилия.

Един от водещите производители на нефт в света, ОАЕ възприемат като екзистенциална заплаха за Близкия изток групировки като палестинското движение "Хамас", което беше свързано с египетската организация "Мюсюлмански братя".

Емирствата подкрепиха сегашния президент на Египет Абдел Фатах ас Сиси, когато през 2013 г. той свали президента от "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси.

"Трябва да се направи всичко възможно за защита на мирното население и за незабавното прекратяване на този конфликт", добави Каби.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини