Фон дер Лайен очерта условия за мирно решение на кризата в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори днес пред годишната конференция на посланиците от ЕС в Брюксел, като в словото си засегна въпросите с войната в Украйна, събитията в Близкия изток и отношенията с Китай. Тя очерта някои условия, които биха довели до траен мир между Израел и палестинците, и настоя, че присъединяването на Украйна към ЕС е от европейски геостратегически интерес.

В последната година светът се промени непредсказуемо и необратимо, страданието на невинни цивилни хора разтърсва всички, това се случва едновременно с огромните промени в природата и технологиите, посочи Фон дер Лайен. Мащабът на днешните събития изисква да мислим и да действаме стратегически, добави тя.

Украйна

Фон дер Лайен заяви по повод пътуването си в събота до Киев, че украинците желаят да се присъединят към ЕС, защото имат доверие в Европа. Тя заяви, че според украинската стрнана Русия се е провалила в стратегическите си цели с нахлуването в Украйна.

Украйна напредва решимо по пътя си към ЕС. Русия искаше да изтрие украинската национална идентичност, но с войната я подсили. Русия искаше да отслаби НАТО, но алиансът се разширява с още две държави и повишава разходите. Руската армия изгуби половината от оборудването си и над 100 хиляди млади войници, наемниците се обърнаха срещу ръководителите си, видяхме какво се случва със страшния доскоро Руски черноморски флот, обобщи председателят на ЕК.

Войната е стратегически провал за Кремъл, но това не означава автоматично победа за Украйна, посочи Фон дер Лайен.

Тя предложи да се преследват три цели - да продължи работата за справедлив и траен мир по формулата на украинския президент Володимир Зеленски; на Украйна да се осигурят военни способности за дългосрочна сигурност, за да може днес Русия да бъде спряна, а в бъдеще да бъде избегнато ново руско нападение; Украйна да се присъедини към ЕС, защото това е от европейски геостратегически интерес.

Близък изток

Няма оправдание за действията на „Хамас“ от 7 октомври, заяви Фон дер Лайен. Изправени сме пред моралното изискване да бъдем изцяло съпричастни с Израел, страната има правото на самозащита в рамките на международното законодателство, добави тя. Подкрепата за Израел е важна, както е важна и за цивилните в Газа, каза председателят на ЕК.

„Хамас“ очевидно използва заложници и цивилни като жив щит, това е истинско зло. Имаме отговорността да направим всичко възможно да бъдат защитени цивилните от „Хамас“, добави Фон дер Лайен. Тя настоя за възможно най-точно прицелени удари срещу палестинските терористи.

По нейните думи трябва на всяка цена да се предотврати регионален конфликт. Тя отбеляза, че решението е в две държави така, както бъде договорено между двете страни. Според нея е необходимо в района да бъдат разположени мироопазващи сили под егидата на ООН.

Това предполага „Хамас“ да не управлява Газа, а да има единна палестинска държава с едно ръководство; не може израелските сили за сигурност да присъстват дългосрочно в Газа; Газа е съществена част от бъдещата държава на палестинците; не следва да се предприема насилствено изселване на палестинци от Газа; не трябва да има трайна блокада на Газа - тази политика не сработи, посочи Фон дер Лайен. По нейните думи това, че днес 70 на сто от младите палестинци са без работа, само увеличава радикализацията.

Китай

Трябва да разберем Китай правилно, китайската комунистическа партия ясно работи за системна промяна в международния ред, където Китай е в центъра, заяви председателят на ЕК. Трябва да продължим взаимодействието с Китай, за да ограничим възможно най-много подкрепата на Пекин за Москва в Украйна, настоя Фон дер Лайен.

Китай и ЕС имат общ интерес от стабилност в Близкия изток, затова китайското влияние над Иран и „Хамас“ трябва да се използва за предотвратяване на задълбочаването на конфликта, призова тя.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини