Първа служба на новия свещеник в Руската църква: Българският патриарх Неофит пак бе споменат след руския

Новият предстоятел на Руската църква в София протойерей Владимир Тишчук води днес първия молебен след отварянето й. Софийският храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ беше затворен в края на септември от руското посолство, заради експулсирането на тогавашния предстоятел архимандрит Васиан Змеев заради шпионска дейност в България.

На службата днес, в която участваха няколко руски свещеници, присъства руският посланик Елеонора Митрофанова, Румен Петков, десетки богомолци и журналисти. В молитва, произнесена от руски свещеник, но не Владимир Тишчук, първо бе споменато името на руския патриарх Кирил, а на второ място бе на българския Неофит.

„Те са на българска територия, под юрисдикцията на Българската православна църква и не би трябвало да постъпват така. Първо трябва да се спомене Българският патриарх и после техния, но винаги така са го правили. Нищо ново“, коментира богословът проф. Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Върховната административна прокуратура предлага държавата да заведе дело, за да защити в съда собствеността си върху софийския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като Руската църква, както и парцела, в който е построен. Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини