Пеевски замеси и оръжеен търговец в сагата с „ЛУКойл“

Втори ден депутатите не успяха да гласуват вота на недоверие към кабинета ''Денков-Габриел''

Ново име беше замесено в сагата със спора за „ЛУКойл“, който се вихри между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Водачът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обвини дясното обединение, че ''имат личен интерес от „ЛУКойл“. И допълни, че оръжеен търговец е посредничил за среща между премира Николай Денков, шефа на кабинета и представители на рафинерията. ''Христов му е фамилията'', заяви Пеевски, но без да уточнява кой е този човек. И предупреди, че ''аферата ''ЛУКойл'' ще приключи'' и че ''със сигурност ще има арести''. Пеевски посъветва журналистите да проверят ''комисионните как вървят“, без да е ясно как точно може да стане това.

Вероятно Пеевски визира оръжейния търговец Христо Христов. За него се знае малко - че притежава завод в Пловдив за производство на части за противотанкови ракети, стопанисва най-скъпото имение в „Бевърли Хилс“ и не живее в България.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ И ДЕРОГАЦИЯТА НА „ЛУКОЙЛ"

Вече втори ден се провалят опитите на депутатите да гласуват вота на недоверие към кабинета ''Денков-Габриел''. Днес това се оказа невъзможно, тъй като ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и ИТН отказаха да се регистрират, за да се събере кворум. По-късно в кулоарите на парламента Делян Пеевски коментира, че ''не би подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма''. И директно заплаши, че ако ПП-ДБ продължават да работят с ''Възраждане'' и БСП, няма да ги подкрепи.

Всъщност, нежеланието на ДПС и ГЕРБ-СДС да се регистрират вчера и днес, както и обвиненията, че ПП-ДБ действат заедно с националистите и соцдепутатите, е обвързано точно със скандала, който се заформи покрай дерогацията на „ЛУКойл''. След провала на вчерашния опит да се гласува оставката на правителството Делян Пеевски лаконично обяви, че това е ''вечерта на знаците''. Той препрати към заседанието на Съвета по сигурността в МС, което представители на ГЕРБ-СДС и ДПС възмутено напуснаха, след като не се разбраха с колегите си от ПП-ДБ кога да отпадне дерогацията на ''ЛУКойл Нефтохим''. След това в пленарната зала герберите и Движението удариха на камък с незабавното премахване на дерогацията. ''Против'' се обявиха от ''Възраждане'' и БСП, а ПП-ДБ гласуваха „въздържал се“.

Следващата сряда депутатите ще направят нов опит да гласуват вота на недоверие към правителството. Това на практика означава, че парламентът изпада в ситуация да гласува вот на недоверие три дни.

Днес в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че работата на неговите хора не е да осигуряват кворум. И допълни, че не отговаря за решението на останалите партии да не се регистрират за заседанието. Намекна обаче, че когато е трябвало, герберите са били единни с ДПС. ''Ние с ДПС действахме единно, когато РС Македония трябваше да бъде приета, когато трябваше да бъдат дадени бронетранспортьори и ракети от С-300 на Украйна, когато трябваше да бъде сменено ядреното гориво за АЕЦ ''Козлодуй'', припомни Борисов.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини