Екзекуция за организатора на 11 септември

Официален представител на Белия дом заяви, че обвиненият за организацията на нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 година Халид Шейх Мохамед може да екзекутиран, разбира се, ако неговата вина бъде доказана.

Прессекретарят на администрацията Робърт Гибс заяви в ефира на СиЕнЕн, че Мохамед е признал своята съпричастност към организацията на атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, и в скоро време ще бъде произнесена присъда- най-вероятно най-тежката.

"Халид Шейх Мохамед ще се изправи пред съда, а след това и пред Всевишния", казва Гибс, цитиран от БиБиСи, и допълва, че смъртната присъда ще бъде за извършеното чудовищно престъпление - организацията на убийството на 3 000 американци.

Гибс обаче не съобщава къде ще се състои съдът - пред федерално или военно съдилище. Той също отказа да потвърди информациите за това, че администрацията на президента Барак Обама смята да намери друго място за провеждане на съда.

По-рано бе планирано това да стане в центъра на Ню Йорк, в сграда на Манхатън, в близост до мястото, където се издигаше Световния търговски център, сринат от атентатите през 2001 година.

Самият кмет Майкъл Блумбърг по-рано поддържаше тази идея, но в последно време започна да отстъпва от нея. Най-сериозен аргумент за намиране на ново място за процеса са съображенията за сигурност.

44-годишния Халид Шейх Мохамед с нескрита гордост и публично призна, че е един от главните организатори на нападенията от 2001 година. Той бе арестуван на 1 март 2003 година в квартира на „Ал Кайда" в пакистанския град Равалпинди. От там бе екстрадиран в затвор на ЦРУ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини