След едноседмично прекратяване на огъня: примирието между Израел и Хамас свърши

Военните действия между Израел и "Хамас" бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на свои журналисти на място.

Двете страни в конфликта не успяха да договорят поредно удължаване на временното примирие, което изтече в 7 ч. днес (и българско време), предава БТА.

Израелската армия каза в изявление, че е "подновила битката срещу терористичната организация "Хамас" в ивицата Газа". На този фон в няколко израелски селища прозвучаха сирените за въздушна тревога.

По-рано израелската армия обяви, че системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" е прехванала една ракета, изстреляна от ивицата Газа.

В град Газа журналист от АФП съобщи за десетки израелски попадения вследствие на артилерийски обстрел и въздушни удари.

Споразумението за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", договорено с посредничеството на Катар и Египет, влезе в сила на 24 ноември. Първоначално за период от четири дни, то бе удължено на няколко пъти.

През този период "Хамас" и други палестински групировки освободиха над 100 от около 240-те човека, които бяха отведени в ивицата Газа при атаката в Израел на 7 октомври. Повечето от пуснатите заложници, на практика само жени и деца, са израелци. Така в плен на палестинското ислямистко движение остават около 140 души.

В замяна на освобождаването на заложници Израел пусна от свои затвори 240 палестинци.

Катар и Египет искаха да издействат удължаване на прекратяването на огъня с още два дни. Смята се обаче, че "Хамас" ще иска по-висока цена за останалите заложници, сред които има израелски войници, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини