Открити са топлинни аномалии във "Вратата към ада" в Етиопия

Край вулкана Ерта Але в Етиопия винаги е горещо. В депресията Данакил (или Афар) в Източна Африка, три тектонични плочи се раздалечават една от друга, което позволява на магмата да се издига на повърхността и да подхранва няколко активни вулкана. Ерта Але се намира в тази рифтова зона и е най-активният вулкан в Етиопия. 

Забележителни характеристики на Ерта Але

Вулканът е известен като "димящата планина" и "портата към ада" на афарски език. Този вулкан е забележителен с това, че поддържа най-дълго съществуващото езеро от лава, появило се през 1906 г. Вулканите с езера от лава са много редки, като има само осем в света. Езерото от лава в неговия кратер на върха е показано на заглавната снимка.

Изображението по-долу е получено от OLI (Operational Land Imager) на спътника на НАСА Landsat 8 на 27 ноември 2023 г. и включва инфрачервен сигнал (червен), произведен от топлината на разтопената скала.

 

Сателитно изображение на вулкана Ерта Але в Етиопия, получено на 27 ноември 2023 г. от OLI (Operational Land Imager) на Landsat 8. Кредит: NASA Earth Observatory image by Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey.

Скорошна вулканична активност

При скорошна вълна от активност сателитите откриха топлинни аномалии в кратера на върха в средата на септември 2023 г. По данни на Глобалната програма за вулканизъм (Global Volcanism Program) аномалиите, наблюдавани през следващите седмици, вероятно съответстват на изригвания от конуса и малко лава се излива в кратера. Голяма част от информацията на учените за вулканизма на Ерта Але идва от сателитни наблюдения, тъй като районът е отдалечен и до голяма степен недостъпен за полеви изследвания.

Потоци лава и въздействие

Въпреки че активността е често срещана на върха, потоци лава се появяват и в други части на планината. По-специално, от януари 2017 г. до март 2020 г., изригвания от пукнатини югоизток от калдерата произвеждат голямо количество базалтова лава, която се излива по склоновете на вулкана. Потоците покриват приблизително 30 квадратни километра, някои от които се виждат на това изображение, простирайки се на североизток и югозапад

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини