Съветът на ЕС одобри измененията в Плана за възстановяване и устойчивост

Съветът на ЕС одобри измененията в Плана за възстановяване и устойчивост на няколко страни членки, сред които и България. Очаква се страната ни да получи второто плащане от около 700 млн. евро (близо 1,4 млрд. лева) в края на януари или началото на февруари, съобщи министърът на финансите Асен Василев.

Приетите днес промени са чисто технически, каза министър Василев:

"Това, което мина днес, беше само техническата корекция по размерите на проектите и някои проекти отпаднаха от плана поради намаляването на общата сума за България. Реалната промяна в плана предстои да бъде дискутирана с Комисията и тя най вероятно ще бъде приета януари или февруари".

Причината за забавянето на плащанията министър Василев обясни така:

"Вие знаете, че го очаквахме към края на декември, но имахме един месец забавяне от ветото на президента. А сега в дискусията с Комисията по приемането на всичките условия имаме 2-3 неща, които парламентът трябва да отработи".

Все още има няколко стъпки, които трябва да бъдат извършени, за да получим средствата, каза финансовият министър:

"Едното е свързано с антикорупционната комисия, правилата за избор на състав, което всъщност е последната стъпка, за да имаме антикорупционна комисия. И всъщност тази стъпка мисля, че трябваше да се случи ноември месец след местните избори. В момента с Конституцията се забави и доколкото знам, след приемането на Конституцията ще бъдат направени и правилата за избор. Другото е свързано с Пътната карта, която беше приета от парламента, но знаете, че тече все още между Министерството на енергетиката и синдикатите дискусия, за да бъде финализирана и представена във финален вариант на Комисията. Това са двете основни неща. Има и някои други по-дребни технически неща - Законът за личния фалит не беше приет и мисля, че има една корекция, която трябва да направим в Закона за подаването на сигнали". 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини