Съветът на ЕС прие мерки за по-бързо депортиране на мигранти

Европейските лидери обещаха по-бързо да депортират мигрантите и да затегнат граничния контрол, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

В Брюксел съветът на ЕС набеляза снощи и мерки в съюза да не влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище.

В проект за декларация, приет от президентите и премиерите на 28-те членки, се казва, че трябва повече хора да бъдат връщани в страните, от които са тръгнали, особено в Африка. 

Освен това страните членки трябва да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови в Турция.

Лидерите заявиха, че новата система за проверки на външните граници на съюза трябва да бъде завършена до края на годината. Схемата изисква всички пътуващи, включително гражданите на ЕС, да бъдат внимателно проверявани при влизане и излизане от съюза.

Работи се и по система, която дава възможност предварително да бъдат проверяване от гледна точка на сигурност хора, които имат право на безвизово пътуване. Евентуално ще им се отказва влизане в шенгенската зона.

Европа плаща на африкански страни да затегнат границите си

В първия ден от срещата на високо равнище на ЕС е било договорено да се активизират усилията за ограничаване на нелегалната имиграция от Африка. Целта е да се повтори успехът със спирането на бежанските потоци от Турция, поясни Ройтерс.

В замяна на финансова подкрепа лидерите на ЕС ще изискват от африканските си партньори да упражняват по-строг граничен контрол и да приемат обратно нелегалните мигранти.

Подкрепен е планът на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини първоначално новият подход да се приложи към пет африкански страни: Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал и Етиопия.

Първите резултати от плана ще бъдат представени от Могерини на срещата на високо равнище на ЕС през декември. Идеята е този подход да се разшири и да се приложи и към други страни.

В проектодекларацията е вписано и намерението за постепенно премахване на временния граничен контрол по вътрешните граници, въведен заради миграционната криза от някои страни членки.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини