Промените: Нов съдебен съвет, нов начин за избор на служебните правителства и други

Без изненади, парламентарното мнозинство от „Продължаваме промяната Демократична България“, ГЕРБ и ДПС гласува промените в Конституцията, които предвиждат промени в съдебната власт, по-малко правомощия за главния прокурор, нов начин за формиране на служебните правителства, разновидност на индивидуалната конституционна жалба, както и други предложения.

„За“, след поименно гласуване бяха : 165 депутати
„Против“ - 71
„Въздържал се“ - 1
Основните акценти на промените са:

- Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Това в първоначалния проект беше премахнато, но след критики и коментари ще остане сред правомощията на държавния глава. Беше приет текст, според който, ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.

- Запазва се методическото ръководство на обвинението - главният прокурор ще утвърждава еднакъв стандарт за делата в досъдебната фаза, които обаче няма да бъдат изготвяни еднолично от него.

- Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде разделен окончателно на два съвета - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. В тях ще се запазят и квотите по проекта на управляващите, с които се цели да се гарантира по-голяма съдийска независимост. Текстовете за съдийския съвет не предизвикаха никакви дискусии заради общия консенсус за по-голямо съдийско самоуправление - ще има повече съдии, избирани от съдии, за да се гарантира независимостта на съда.

С приетите на второ четене промени новият Висш съдебен съвет ще има 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 от Народното събрание. Новият Висш прокурорски съвет ще се състои от 10 членове - главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един от следователите и 6 от парламента.

- Общо събрание ще наследи пленума на ВСС, като правомощията му ще са ограничени до решаване само на някои въпроси.

- Мандатът на Съдебния съвет ще е четири години, на Прокурорския съвет - също 4, на главния прокурор - пет, на председателите на върховните съдилища - седем.

- Сегашният състав на ВСС ще продължи да действа поне още девет месеца, въпреки че е с изтекъл мандат.

- Служебните премиери ще се избират измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон. Първоначалният проект предвиждаше по-стеснен кръг от лица, които да могат да стават служебни премиери.

- Предвижда се да се разреши двойно гражданство за народните представители.

- Парламентът няма да се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Вазелин Всичкоебов
    4 0
    13:45, 20 дек 2023
    Управлението на Пеевски дава своите резултати чагъртани и борци против мафията се събраха на една хранилка
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини