Биткойнът поскъпва над 45 хил. долара за пръв път от април 2022 г.

Водещата криптовалута - Биткойн стартира Новата година с поскъпване над 45 000 щатски долара за прът път от април 2022 г. на фона на инвеститорския риск апетит и оптимизма около възможното одобрение на борсово търгувани биткойн фондове на спот пазара, съобщава Ройтерс.

В началото на европейската търговия във вторник Биткойн нараства с 4% към 21-месечен връх от 45 400 долара, след като през изминалата 2023 г. основната дигитална валута поскъпна с около 156%, отбелязвайки най-силното си годишно представяне от 2020 г. насам.

Въпреки солидното възходящо движение водещата криптовалута се търгува все още далеч под рекордните върхове около 69 000 щатски долара, достигнати през ноември 2021 г.

Вниманието на инвеститорите на криптопазарите е насочено най-вече върху това, дали американският регулатор на ценни книжа скоро ще одобри борсово търгувани фондове на спор пазара (ETF), което ще отвори пазара на биткойн за още милиони инвеститори и ще привлече милиарди инвестиции.

Графика на Биткойн (в американски долари)

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) отхвърли множество заявления за пускане на спот биткойн ETF през последните години с аргумента, че пазарът на криптовалута е уязвим за манипулация. През последните месеци обаче има все повече признаци, че регулаторите са готови да одобрят поне някои от 13-те предложени спот биткойн ETF, като се очаква решението да бъде факт най-вероятно още в началото на януари.

Инвеститори обаче предупреждават, че евентуално отхвърляне от страна на SEC ще доведе до поевтиняване на криптовалути. Не е изключено да последва известен ценови спад и при получаването на одобрение за биткойн ETF фондове, ако инвеститорите действат на известния пазарен принцип - "купува при слухове (за одобрение на биткойн ETF), продавай при факти".

Засилващите се очаквания, че водещите централни банки по света ще започнат да намаляват лихвите през тази година, също са благоприятни за пазарите на криптовалути, водейки до подобряване на обстановката при търговията с цифрови валути, която преди 2022 г. беше сериозно влошена след валута на  бяха благодат за криптовалутите, като помогнаха да се отърси от мрака, който се беше настанил над крипто пазарите след фалита на водещата криптоборса FTX и провалите в други криптобизнеси по това време.

"Крипто пазарът ще претърпи значителен ръст тази година, като ключови фактори за влияние са притокът на инвестиционни фондове в спот ETF, намаляване наполовина (т.нар. „халвинг“) на доходността в биткойни при тяхното т.нар. "копаене" и очакваното разхлабване на паричната и лихвена политики както в САЩ и Европа, така и по останалия свят", коментира пред Ройтерс Юпитер Женг, партньор ликвидни средства в HashKey Capital.

Едно от най-важните събития в блокчейна на биткойн е "халвингът", когато наградата за копаене (добиване) на биткойн беше намалена наполовина. От 2020 г. участниците в блокчейн мрежата, валидиращи трансакции, получават 6,25 биткойна за всеки успешно изкопан блок. Следващото преполовяване се очаква да се случи през първата половина на 2024 г., когато блоковата награда ще падне до 3,125 биткойна.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини