Въздушни атаки: докога Украйна ще може да се отбранява?

В края на 2023-а само за ден Русия изстреля над 100 ракети и рояци дронове срещу Украйна. Експерти предупреждават, че предстоят още подобни мащабни атаки. Ще успее ли да се защити Украйна?

От месеци украинският президент Володимир Зеленски предупреждава, че предстоят масирани руски въздушни нападения през зимата. В края на есента Русия вече разполагаше с достатъчно дронове и на 29 декември тя извърши най-мащабната си въздушна атака от началото на войната - с над 100 различни ракети и цели рояци от дронове. Само в Киев загинаха около 30 души.

Декември беше рекорден месец в това отношение - руснаците изстреляха общо около 700 безпилотни летателни апарата. Целите бяха не само столицата Киев, но и големи градове като Харков, Днепър, Одеса, Херсон и Лвов.

В края на годината Украйна атакува Руския черноморски флот в анексирания Крим и порази десантен кораб. Цели в руския град Белгород, близо до украинската граница, също бяха атакувани няколко пъти, като по руски данни са загинали над двайсет души.

Дали руските нападения бяха отговор не е ясно. Ясно е обаче, че Русия превъзхожда Украйна, когато става въпрос за въздушни удари, защото разполага с повече оръжия. През първите дни на януари последваха нови руски нападения по цели в Украйна.

Противоракетната защита - от големи западни системи до мобилни екипи

Броят на украинските жертви можеше да е много по-голям, но противовъздушната отбрана успя да свали повечето от ракетите и дроновете на руснаците. По украински данни са били прихванати дори най-модерните руски хиперзвукови ракети от типа „Кинжал“.

Украйна трябва да защитава войските си на фронта, който е дълъг над 1000 километра, както и военни и граждански обекти дълбоко навътре в страната и затова действа пестеливо: скъпите западни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) се използват само срещу руски ракети във вътрешността на страната. За защита от евтините ирански дронове от типа „Шахед 136“ се разчита на зенитните танкове „Гепард“, доставени от Германия.

Важна роля играят също и тъй наречените мобилни групи: те представляват малки бойни единици, придвижващи се с пикапи, оборудвани с леки, преносими системи за противовъздушна отбрана или с картечници.

„Ако „Шахед“ прелети покрай нас, мобилната група има десет секунди, за да го открие и порази с ракета земя-въздух с малък обсег, изстрелвана от рамо“, казва за ДВ Юрий Ихнат, говорител на украинските военновъздушни сили.

Както и при другите оръжия, Украйна разполага със смесица от съветски и западни системи за противовъздушна отбрана. Западните партньори изпращат както стари, така и модерни и мощни системи, включително американските „Пейтриът“ и германските IRIS-T. По официална информация Киев разполага с по три батареи от тях, като предстои да бъдат доставени още.

В края на декември Русия предприе масирана ракетна атака срещу Украйна и порази редица цивилни цели в няколко града.Снимка: Ukrainian Emergency Service/AP/picture alliance

Украйна е изцяло зависима от Запада

Украйна успява да се защитата от въздушните атаки благодарение на западната помощ. Но за да функционират тези ПВО системи, те се нуждаят от ракети, които не достигат. Дори съветските боеприпаси се набавят на Запад, например в България и Словакия, казва говорителят на ВВС Ихнат: „Не произвеждаме никакви боеприпаси за ПВО. Необходими са големи количества за сваляне на ракети и безпилотни летателни апарати“.

Друг проблем е, че съвременните западни ракети, като например тези за системите „Пейтриът“, са скъпи и сложни, а производството им отнема много време. Освен това в момента САЩ почти не доставят нищо ново, тъй като републиканците в Конгреса блокират допълнителен пакет от помощи в размер на милиарди. Украинските въоръжени сили се опитват да запълнят дефицита със собствени разработки, но това също отнема време.

Не е ясно с колко ракети за противовъздушна отбрана все още разполага Украйна. Последните въздушни нападения говорят за това, че има недостиг, обяснява украинският военен експерт Олександър Мусиенко в интервю за ДВ.

При мобилните групи нещата изглеждат малко по-добре - те разполагат с достатъчно боеприпаси, за да „издържат на следващите ожесточени атаки“, заяви в сряда украинският генерал Серхий Наев пред агенция „Франс Прес“. В средносрочен и дългосрочен план обаче и за тях ще са необходими нови доставки.

Експерт: Предстоят още мащабни атаки

В момента Украйна успява да неутрализира около 85% от руските ракети и дронове, заяви наскоро командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук. Успеваемостта зависи от вида на атаката - тя е по-висока при индивидуални атаки и по-ниска - около 70% - при масирани атаки, казва за ДВ военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външни отношения.

През лятото и есента на 2023 година изгледаше, сякаш Москва си беше поставила задача да пести, особено от по-скъпите ракети, и да ги използва по-рядко. Според оценки на украинските разузнавателни служби Русия може да произвежда общо около 100 ракети от различни типове на месец, но производствените ѝ капацитети вероятно ще се увеличават. Производството на руски дронове също се разширява.

Нищо не подсказва, че въздушните удари по Украйна ще намалеят. Експертът Мусиенко смята, че предстоят до три нови руски мащабни нападения като тези от края на декември.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    горките
    1 -2
    17:17, 5 яну 2024
    Българи, не се радвайте че мачкат Украина.Това много лесно и бързо може да се пренесе тука ...... за съжаление.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини