Нуждите надскачат възможностите за саниране. Нормално е да има недоволни, според Цеков

Оценката на сградите, кандидатствали за саниране, е машинна. Няма човешки фактор, заяви министърът на регионалното развитие

Нуждите за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишават ресурса по Плана за възстановяване и устойчивост. Нормално е в условията на голяма конкуренция да има недоволни, заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков.

Според актуализирания проект на интегрирания план за енергетиката и климата само около половината от съществуващите сгради в страната ще бъдат санирани до 2050 г., стана ясно в началото на годината. Прогнозата сочи, че санирането ще расте с изключително бавни темпове - едва около 8% от сградния фонд (19 млн. кв. м.) ще бъдат санирани в следващите шест години.

Днес регионалният министър Андрей Цеков уточни, че в първия етап от процедурата по саниране са се включили 3068 сгради със заявено финансиране на стойност около 4 млрд. лв. при предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) над 1 млрд. лв.

Цеков каза, че преди 8 години ситуацията е била по-лоша - сградите, нуждаещи се от саниране, са били около 5000. Около 2000 от тях са били санирани по програмата за саниране в предходните години. След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за обновяване 2000 сгради, обясни министърът.

Оценката на сградите, кандидатствали за саниране, е машинна. В нея са включени разгърнатата застроена площ и броят на живеещите. По думите на министъра оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията.

„Ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати“, каза Цеков.

Сдруженията на собствениците все още могат да подадат нови заявления по втората процедура – етап 2, където се предвиждат 20% самоучастие. Срокът за това изтича на 16 януари, но ще бъде удължен минимум с един месец, обясни министърът.

Междувременно МРРБ ще се срещнат с всички общински и районни кметове, които са недоволни от машинната оценка на кандидатите за саниране, каза още Андрей Цеков.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини