Проф. Чуков за атаката срещу хусите: Ситуацията е доста тревожна

Арабистът очаква разширяване на международната операция

„Това, което наблюдаваме, се очакваше. Хусите преминаха една червена линия“, заяви в ефира на „Здравей, България“ арабистът проф. Владимир Чуков по повод масираните удари на САЩ и Великобритания по цели на хусите в Йемен. Той определи ситуацията като тревожна.

„Това е нещо безпрецедентно до този момент, така че след гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, трябваше да се очаква нещо подобно. Според проф. Чуков посланието е много ясно не само към хусите, но и към Иран.

САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари срещу хусите в Йемен (ВИДЕО)

„Това много ясно беше заявено и от САЩ - че за ситуацията в района се държат отговорни местните йеменски бунтовници. Те не са правителство, а направиха преврат и превзеха голяма част от територията на страната – около 40%, основно по крайбрежието“, заяви Чуков. Според него международната общност е трябвало да реагира срещу действията на хусите още през 2015 г., когато е започнал техният бунт.

Арабистът каза още, че при атаката на САЩ и Великобритания са ударени 12 стриктно подбрани цели – военноморски и военновъздушни бази. Сега обаче имало опасност хусите да минират района на Червено море. „Това крайбрежие, което се контролира от бунтовниците, е много по-труднодостъпно за корабите на международната коалиция“, заяви Чуков.

Той очаква разширяване на международната операция в района на Червено море, Арабско море и Персийския залив.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини