Ескалация: САЩ и Великобритания удариха хутите в Йемен

САЩ и Великобритания атакуваха позиции на хутите в Йемен. Това е „пряк отговор“ на нападенията срещу кораби в Червено море, заяви американският президент Байдън. Хутите заплашиха да отвърнат на удара.

В отговор на нападенията на хутите срещу търговски кораби в Червено море САЩ и Обединеното кралство атакуваха позиции на подкрепяните от Иран милиции на хутите в Йемен. Цели на групировката са били „успешно“ бомбардирани, съобщи Белият дом в писмено изявление на американския президент Джо Байдън.

По въздух и вода

САЩ и техните съюзници са се решили на тази стъпка едва след опити за дипломатически преговори и след обстойно обмисляне, се казва по-нататък в изявлението. „Тези атаки са пряк отговор на безпрецедентните нападения на хутите срещу международни кораби в Червено море - включително първото в историята използване на противокорабни балистични ракети." Нападенията на хутите „застрашиха цивилни моряци и наши партньори, нарушиха търговията и застрашиха свободата на корабоплаването“, казва още Байдън. По думите му ударите срещу хутите в Йемен са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.

Британският министър-председател Сунак обяви, че са предприети целенасочени атаки срещу военни обекти на милициите. „Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност, хутите продължават да извършват нападения в Червено море, включително срещу британски и американски военни кораби“, заяви Сунак. Поради това са били предприети „ограничени, необходими и пропорционални мерки за самозащита“. Според Министерството на отбраната на САЩ нападенията са били извършени от въздуха и от морето. Те са били насочени само към военни позиции на хутите.

„Америка и Великобритания да се готвят да платят висока цена"

Хутите незабавно заплашиха с ответни действия. „Америка и Великобритания трябва да се подготвят да платят висока цена“, заяви представител на групировката. Нападенията бяха остро осъдени и от Иран, който подкрепя хутите, както и от ливанската милиция Хизбула, която също получава подкрепа от Иран.

В съвместно изявление САЩ, Великобритания и съюзниците им отвърнаха, че нападението не представлява нарушение на международното право - то е реакция на „незаконните, опасни и дестабилизиращи“ нападения на хутите срещу кораби в Червено море и се основава на правото на самозащита, пишат съюзниците в изявление, което беше подкрепено и от германското правителство.

От началото на войната на Израел срещу терористичната групировка Хамас хутите многократно атакуват кораби в Червено море, както и цели в самия Израел.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини