Последната кралица на света: Пет неща, които трябва да знаете за абдикацията на Маргрете II

Кралица Маргрете II, монарх на Дания повече от половин век, изуми страната си, когато обяви в навечерието на Нова година, че ще предаде трона на най-големия си син, престолонаследника принц Фредерик. Това ще се случи тази неделя - 14 януари 2024 г. Нейно величество е първият датски монарх, който се оттегля доброволно от престола за почти 900-годишната история на кралската династия. Абдикацията беше изненада за всички, защото нищо в поведението на Маргрете не подсказваше, че има подобни планове. Доскоро тя казваше, че „да бъдеш кралица е работа за цял живот“.


Кралица Маргрете е била на 31 години, когато се възкачва на датския трон на 14 януари 1972 г. Това се случва броени часове след като баща й, крал Фредерик IX, умира след усложнения от белодробна инфекция. Младата кралица бързо става любимка на поданиците си с остроумието и земните си маниери.

След смъртта на Елизабет II, Маргрете остана единствената кралица в света. Абдикацията й означава, че до коронясването на младата принцеса на Испания Леонор всички владетели ще бъдат мъже.

Царуването на Маргрете до голяма степен премина без скандали, но тя предизвика смут в семейството през 2022 г., когато лиши децата на най-малкия ѝ син, принц Йоахим от титлите принцове или принцеси. Датският кралски дом тогава заяви, че този ход е „в съответствие“ с действията на други европейски кралски семейства, за да могат децата да „градят собствения си живот“, без да бъдат ограничавани от „специалните съображения и задължения“, които произтичат от принадлежността им към кралското семейство. Синът на кралицата обяви, че е огорчен от решението на майка си. По-късно Маргрете се извини, но не промени решението си.

55-годишният бъдещ монарх принц Фредерик е изключително популярен в Дания, като 82 процента от датчаните смятат, че той ще бъде добър крал, показват проучванията.

Маргрете официално ще абдикира пред Държавния съвет точно в 14:00 часа в неделя. В 15:00 часа министър-председателят Мете Фредериксен ще провъзгласи крал Фредерик X за новия монарх на балкона на двореца Кристиансборг, седалището на датското правителство и парламента. След това крал Фредерик и съпругата му, родената в Австралия кралица Мери, ще се возят в шествие с карета през столицата до резиденцията на двореца Амалиенборг.

Както през 1972 г., когато Маргрете се възкачи на трона, чуждестранни сановници или кралски особи не са поканени на събитията в неделя и няма да има коронация или трон за новия монарх.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    0 0
    11:19, 13 яну 2024
    Представете си някой от така нареченият „български елит" да се откаже доброволно от „кокала".................
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини