Предвиждат поевтиняване на природния газ с 6% през февруари

Природният газ да поевтинее с близо 6 процента през февруари. Това предвижда заявлението на "Булгаргаз" на промяна на цената, което е внесено в енергийния регулатор.

От газовата компания са изчислили, че през следващия месец горивото може да струва 73 лева за мегаватчас без такси и налози.

През следващия месец в цената на "Булгаргаз" влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ. Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. От дружеството съобщават, че на този етап все още няма съгласуван график за 2024 за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен.

Съгласно правилата за ползване на съоръжението, операторът му трябва да обяви не по-късно от 30 дни преди началото на нагнетителния сезон свободния капацитет за съхранение през предстоящата газова година.

Към заявлението обаче е представен прогнозен график за съхранение през 2024 година по плана за действие при извънредни ситуации, който ще бъде актуализиран след подписване на договор за съхранение, достъп и нагнетяване с "Булгартрансгаз".

Изчисленията на "Булгаргаз", които предвиждат поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и обикновено се променят до датата - в случая 1 февруари, когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.

Сега към останалите фактори, които влияят на цените, ще се прибави и изострянето на конфликта в региона на Червено море, тъй като още от края на миналата година част от танкерите с втечнен природен газ започнаха да избягват този маршрут, което според анализатори ще забави и оскъпи доставките.

Източник: Novini

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини