4-годишно дете стигна до базовия лагер на Еверест и постави световен рекорд

4-годишно момиченце постави световен рекорд, като стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите, предаде bTV.

В продължение на три седмици Зара и 7-годишният ѝ брат Саша са се придвижвали заедно с баща си и местен водач в най-високата планина в света. Семейството разказва историята си в социалните мрежи.

Двете деца изминават общо 270 км и изкачват повече от 25 000 метра надморска височина при температури до минус 25 градуса. Те изпреварвали стотици други туристи, благодарение на физическата си подготовка.

Така Зара се превръща в най-младия човек, достигнал тази височина от маршрута към най-високия връх в света. Рекордьорът преди нея беше момче на пет години от Индия.

Зара и Саша живеят със семейството си в Малайзия. Всеки ден момиченцето ходи по няколко километра до детската си градина. През 2023 г. то е изминало около 2200 километра през малайзийската джугла.

Саша споделя, че в Хималаите пътеките са много по-добри от неравния терен в джунглата.

4-годишната Зара е гражданин на Чехия и Канада, вече говори чешки, китайски и английски.

"Ще призная, че съм малко объркан. Не мисля, че едно четиригодишно момиче би се възхитило на Хималаите, особено в такъв екстремен зимен сезон. Условията със сигурност не биха се отразили добре на организма му. Въпреки това Зара не е била застрашена от лавини, пътеката следва своя ход и няма възможност да се изгубиш”, коментира опитният чешки алпинист Радек Ярош, цитиран от местните издания.

„Не казвам, че не беше трудно, но в основата е физическата подготовка. Трябва да си физически здрав, за да извървиш тези километри и да се справиш с изкачванията, да имаш нужната издръжливост и търпение. Дъщеря ми показа, че всичко това е възможно за децата дори на толкова малка възраст“, казва бащата на Зара.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини