Коя е "кокаиновата столица" на Европа

116 тона кокаин са били заловени на пристанището на Антверпен през 2023 г. - 5 % повече, отколкото през предишната година по данни на белгийския финансов министър Винсент Ван Петегем.

Въпреки подобрената статистика обаче това е едва една десета от кокаина, който влиза в Белгия от Южна Америка на година, за да бъде разпространен по-нататък по нарко каналите на Европа. "Никога няма да спечелим войната срещу мощните картели", казват в прав текст белгийските митнически власти пред ВВС.

Антверпен, прочут и като Диамантената столица на Европа, се оказва най-големия вход за наркотика на континетна. А фактът, че кокаинът се внася скрит в контейнери с плодове - обикновено банани, се оказва опасност и за стотиците хора, работещи на пристанището.

"Това са количества, които представляват огромна опасност за безопасността пристанищата и града, за безопасността на стотици митнически работници и докери", допълва Ван Петегем. Общата дължина на доковете на Антверпен е 160 км, на които всеки ден се стоварват милиони тонове стока.

Изборът на наркокартелите да "работят" от Антверпен за Европа пък значително е увеличил насилието по улиците на града, където се води война между враждуващите нарко банди за надмощия.

Еквадор, Панама и Колумбия са основните "износителки" на кокаин за Белгия, както и за съседна Нидреландия, където през 2023 г. също отбелязват рекордно количество задържана дрога - 59.1 тона, допълват ВВС.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини