Най-добрите напитки за имунитет

Наближаваме пика на грипната вълна, а междувременно всякакви други вируси, както и COVID-19, ни дебнат отвсякъде. Именно сега имаме най-голяма нужда от различни добавки и малки трикове, с които да подсилим имунната система, за да успее ефективно да се справи със заразите наоколо. Ето и кои са най-ефективните напитки за тази цел.

Вода

Универсален помощник, без който организмът ни просто не може да функционира. Именно водата съставя 60-70% от телесната маса. Имунната система, точно както всички останали, я изисква, за да действа на пълни обороти. А и когато тялото ни е дехидратирано, това подпомага растежа и развитието на всякакви бактерии и вируси.

Освен това водата в достатъчни количества подпомага ефективното усвояване на полезните вещества, които приемаме чрез храната. Подсилва и мукусните мембрани в носа и гърлото, които са атакувани първи от вируси и други зарази, но могат да действат и като ефективна защита срещу тях.

Водата е основен съставен елемент и на лимфната течност, която транспортира белите кръвни клетки до различните части на тялото и спомага за елиминирането на появили се възпалителни процеси. А различни изследвания от последните години доказват, че хората, които не приемат достатъчно вода всеки ден, могат по-лесно да се заразят с COVID-19 при контакт с болен в сравнение с тези, които се хидратират достатъчно.

Кефир

Ферментиралата млечна напитка има редица ползи за здравето ни. Основната е пробиотичното й действие, с което поддържа оптимален баланс в чревната флора. А тя е пряко свързана с имунната система. Освен това изследвания доказват, че има антибактериални, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Чай от джинджифил и лимон

Тази ароматна и наистина лековита напитка може да бъде нашето спасение, когато не се чувстваме добре. Тя е богата е витамин С, който е силен антиоксидант и защитава клетките от оксидативния стрес. Той има и противовъзпалителни действия и подпомага защитните сили на организма, след като вече сме се разболели. Джинджифилът пък съдържа над 100 биоактивни вещества, които ни помагат да се борим с гаденето и други неразположения.

Сок от портокал или грейпфрут

Цитрусовите плодове са едни от най-верните приятели на имунитета. Те съдържат витамин С и фолиева киселина, които подпомагат Т клетките на имунната система и имат противовъзпалителен ефект. Богати са и на витамин А, припомня Eat This, Not That.

Доматен сок

Освен на витамин С, той е богат и на ликопен, който не само се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система, но и подсилва защитните сили на организма. Антиоксидантът каротеноид пък се бори с възпаленията. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини