Германия: стотици хиляди на протест срещу десния екстремизъм

В много градове в Германия отново десетки хиляди излязоха на протест срещу десния екстремизъм и „Алтернатива за Германия“. В Мюнхен демонстрацията е била прекъсната поради прекалено големия брой участници.

В неделя, 21 януари, отново десетки хиляди хора излязоха на протести в многобройни градове в Германия. Те демонстрираха в подкрепа на демокрацията и срещу десния екстремизъм и „Алтернатива за Германия“. Само в Бон, където се намира и централата на Дойче Веле, в протеста са се включили около 25 000 души, по данни на полицията. В Кьолн участниците са били около 50 000.

Плакат от протеста в Бон: „Пази природата чиста „                                                                                                                                Снимка: REUTERS

В Мюнхен на улицата са излезли близо 80 000, поради което протестът дори е трябвало да бъде прекъснат. Там очакванията на полицията са били за едва 25 000 демонстранти. Неочаквано високият им брой се е оказал рисков фактор за сигурността по време на демонстрацията. Според организаторите на протестите по улиците в Мюнхен са излезли дори 250 000 души.

И в много други градове в страната днес се провеждат демонстрации - сред които Берлин, Бремен, Дрезден, Лайпциг, Котбус, Саарбрюкен.

От дни насам в много германски градове се провеждат протести срещу „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и десния екстремизъм. Причина за демонстрациите беше разкритието на разследващите журналисти от Correctiv за тайна среща на десни екстремисти, провела се на 25 ноември в Потсдам.

Демонстрация за демокрацията и срещу „Алтернатива за Германия“ в ЕрфуртСнимка: Jacob Schröter/dpa/picture alliance

Там функционери на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ са се срещнали с неонацисти и са обсъждали как да бъдат експулсирани милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени.

Демонстрацията срещу „Алтернатива за Германия“ в Хамбург на 19 януари                                                    Снимка: epd-bild/picture alliance

Освен десни екстремисти и представители на „Алтернатива за Германия“, в срещата на 25 ноември 2023 са участвали и редица крупни предприемачи. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от ХДС.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини