Изненада за първия асеновградчанин, платил данъците си за 2024 г.

Община Асеновград с комплимент към първия жител, платил данъците си за годината.

Освен отстъпка от 5%, асеновградчанката получи и специален подарък от общинската администрация.

Жената сподели, че наистина е приятно изненадана и си тръгва с широка усмивка от ситуацията, която ще остави у нея прекрасен спомен.

С това стартира кампанията за плащане на местните данъци в oбщина Асеновград за 2024 г.

Всички собственици на недвижими имоти и моторни превозни средства (МПС) могат да ползват 5% отстъпка в срок до 30.04.24 г. (вторник), включително, ако заплатят годишните си задължения наведнъж.

Т.е. намалението не може да бъде отчетено, ако плащането се извърши на вноски.

Данъци могат да се плащат в брой и чрез ПОС-терминални устройства на касите в „Информационен център“ на община Асеновград.

Улеснение и удобство за гражданите е това, че плащането може да се извърши и от разстояние, без да се налага да посещават общинската администрация. А именно – във всеки клон на Български пощи, в офисите на „Изипей“, в банка „ДСК“ и чрез интернет системата ePay.

Не на последно място е и възможността за online плащане през общинския интернет сайт, използвайки системата виртуален ПОС, достъпен с ПИН, предоставен от отдел „Местни приходи”.

Получаването на такъв код става еднократно, чрез подаване на заявление и представяне на документ за самоличност в стая №201 в „Информационен център“ - при дежурния инспектор. Може да се плати и безкасово - по банковата сметка на община Асеновград.

Когато задълженията за местните данъци и такса за битови отпадъци не се платят наведнъж, срокът за плащане е както следва: първа вноска до 30.06.24 г. и втора вноска до 31.10.24 г. 

След това, задълженията стават изискуеми.

Изключение е, когато се придобие МПС през настоящата година.

Тогава срокът за плащане е двумесечен от датата на придобиване. Заплащането се извършва на една вноска и след този срок започва да тече законна лихва.

Липсата на задължения е условие за осъществяване на продажба или др. вид сделка за МПС, както и за успешно преминаване на годишен технически преглед на автомобила.

Припомняме, че община Асеновград има изградена автоматизирана връзка със системата за годишни технически прегледи в цялата страна.

Така, информацията за всички регистрирани и отписани МПС и сектор „Пътна полиция“ е синхронизирана.

На сайта на община Асеновград, в раздел „Местни данъци и такси“ – калкулатор - всеки може да провери размера на данъка за превозното средства – леко или товарно до 3,5 тона.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини