Всичко е пари

Това май си го знаем. На улицата усещаме мириса им по билбордове и реклами, в магазина ги виждаме наредени по рафтове и въоръжени с етикети. Парите се по телата ни, върху кожата ни, а понякога и под краката ни. Искаме ги, а когато ги притежаваме някак това не ни стига.

Парите са оправдание за всяко зло, но също извор към толкова много добро. Логично ли е да си представяме целия материален свят от банкноти? А нима самата дума материален не се асоциира с пари? Едно е сигурно. Ценните книжлета са израз на реалното и нереалното, но не на всичко около нас.

Justine Smith живее и работи в Лондон и използва фалшиви банкноти, за да създава скулптури от тях. Идеята й хрумва точно от символиката на парите. Тя търси измерението им в света на моралните ценности, политическите интереси и социалните послания.

Не случайно пистолетът е изработен от еднодоларови банкноти. Оръжията са едно от най-грозните лица на парите. По-тъжна обаче е онази действителност, в която живи същества са белязано в зелено. И не от онова зелено – екологичното. А от другото, което сече горите и пресушава реките. От онова зелено, което поставя светът в краката ти и превръща най-святото чувство – любовта, в шепа монети.

Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини