Писателят Христо Карастоянов почина на 73 години

На 73 години почина писателят Христо Карастоянов, съобщават негови близки, цитирани от „Дневник“.

Той е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.).

Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. "Народен другар", драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал "Култура" - за романа "Послепис" (2017); Международна литературна награда "Алеко" (2022). Негови произведения са преведени на английски, немски, руски, турски и полски език. През 2023 г. издава и последната си книга - "Петият вагон и други истории".

Погребението му ще се състои на 24 февруари от 15.00 часа на ямболските гробища.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини