Новооткрита течна RAM памет ни приближава до кошмарите от "Терминатор" 2

Ако погледнете хипнотизиращите цветове на долното изображение, може да се усъмните, че гледате произведение, вдъхновено от картината на Дали "Устойчивостта на паметта". Тази светкавична снимка на топящ се метал обаче е съвсем реална и също толкова фантастично постижение, тъй като изобразява първия пример за работеща оперативна памет от течен метал.

Тя е наречена FlexRAM и е резултат от изследванията на учени от университета Цинхуа в Китай. FlexRAM е първото напълно гъвкаво резистивно RAM устройство. Основните му компоненти включват капки течен метал галий (заряд, използван за 1/0 двоични стойности на паметта), суспендирани и инжектирани в Ecoflex, който е разтеглив биополимер.

Според Джинг Лиу, един от изследователите в Цинхуа, работил по FlexRAM, това предлага "теоретична основа и технически път за бъдещи меки интелигентни роботи, системи за мозъчно-машинен интерфейс и носими/имплантируеми електронни устройства". Макар че това е революционно постижение и наистина може да ни доближи до научнофантастичното бъдеще, важно е да го съпоставим с действителните характеристики на FlexRAM днес.

Настоящата версия на FlexRAM се състои от осем единици за съхранение на FlexRAM, които могат да управляват един байт информация за данни. Формулировката в оригиналната публикация може да означава, че това е един байт на единица (което звучи правилно) или един байт за целия масив. И в двата случая това едва ли е капацитет на паметта от потребителски клас. А понастоящем технологията е подходяща само за 3500 цикъла, а не за милионите, на които са способни някои по-традиционни (и много негъвкави) памети.

Но тази технология е все още много млада и фактът, че това доказателство за концепцията изобщо може да бъде изпълнено, е обещаващ, въпреки че подобни изследвания са демонстрирани и на други места. Освен това, въпреки че настоящите възможности на FlexRAM очевидно оставят много за желаене, тя показва обещаващи резултати в други области. Например тя е способна да запазва данните си до 12 часа, когато е изключена, което може да означава, че това е обещаващо като форма на гъвкаво съхранение, а не непременно само като RAM.

Днес FlexRAM се присъединява към клуба на компютърните технологии, които досега се смятаха за невъзможни. В този клуб влизат буквалните ДНК компютри, функционално полезните квантови компютри и др.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини