Асансьорът, който ще ни отвежда директно в дълбокия Космос

Плановете и усилията на не една и две технологични компании в последните години са свързани със стремежа Космосът да стане все по-достъпен, а защо не и просто поредната турстическа дестинация, която да може лесно да посетим - срещу съответната сума, разбира се.

Поредният футуристичен проект за нов тип пътуване в Космоса е на английския архитект Джордан Уилям Хъгс. Наскоро той спечели награда за иновации от френската Jacques Rougerie Foundation и финансиране от 10 хиляди евро. 

Космическият асансьор Ascensio е футуристична концепция за устройство, което днес може да ни изглежда като излязло от научнофантастичен филм, но създателят й е сигурен, че в близко бъдеще ще се превърне в действителност.

Хъгс, който разработва проекта в свободното си време, смята, че асансьорът е една перфектна алтернатива на ракетите, които не само не са достатъчно ефективни, но и са много скъпи, а и нанасят вреда на околната среда.

Въпреки сложната си задача, космическият асансьор има опростена структура, която наподобява тази на устройствата във всяка сграда, които използваме за придвижване между етажите. Състои се от широка площадка, която по план е разположена върху специална платформа във водата, до която се стига с кораб. Това позволява платформата да се мести в различни точки на света, за да се неутрализира влиянието на климатичните условия.

От тази площадка нагоре към небето се издига огромен и много дълъг кабел, по който се движат шест специални кабини - три карго за товари и три, които да превозват пътници. Вторите ще имат прозорци и постоянен достъп до кислород. Те ще се движат нагоре и надолу по своето трасе до специална космическа станция на височина от цели 36 хиляди километра над земната повърхност, което е 78 пъти по-далеч от Международната космическа станция, поясняват от Daily Mail.

На нас тази станция в Космоса може да ни звучи доста нереалистично, но създателят на проекта ни съветва да я приемаме като ЖП гара, а не като крайна точка. "Вие вече сте в Космоса. А щом сте стигнали дотук, може да отидете и навсякъде другаде", категоричен е той.

Космическата гара обаче няма да има нищо общо на външен вид дори с най-красивата и модерна тук, на Земята. Най-малкото заради невероятните гледки, които се откриват през огромните прозорци. А най-голямото забавление със сигурност са разходките в условията на нулева гравитация.

Разбира се, осъществяването на амбициозния проект изисква огромно финансиране, а на този етап няма желаещи да го осигурят. Но той е сигурен, че това е една дългогодишна инвестиция в перспектива на фона на милионите, които се дават за изстрелването само на една ракета в Космоса, която дори е за еднократна употреба. И е на мнение, че до 10 години ще види на живо своя космически асансьор.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини