Покачват се случаите на грип в региона,но все още са далеч под прага за епидемия

Покачват се случаите на новозаболели от грип в региона на Хасково, показват данните от Националния център по заразни и паразитни болести. Стойностите обаче остават  под показателите за обявяване на грипна епидемия. Заболяемостта от грип и ОРЗ е 224 на 10 000 души. За региона прагът за обявяване на епидемия е при 255 болни на 10 000 души.

Според прогнозата на експертите през тази седмица се очаква гриповият пик у нас. Страната е в разгара на епидемията, заради която в редица области у нас, включително и съседни на Хасковска, като Пловдив, вече бяха обявени здравни мерки. От днес учениците там дори са в онлайн обучение, за да се ограничи разпространението на заразата.

През миналата седмица в Националната референтна лаборатория са изследвани едновременно 490 клинични проби за грипни вируси и Ковид от страната. Резултатите показват, че най-масов в момента у нас е грип тип А. Доказани са 126 случая на инфекция с грипен вирус тип A-H1N1, известен като свински грип, и H3N2, една от пробите е реагирала положително на грипен вирус тип B-Victoria, а 23-на коронавирус.

254 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години са изследвани за осем сезонни негрипни респираторни вируса. Доказани са 21 респираторно-синцитиални вируса, 10 риновируса, 7 аденовируса, 5 бокавируса, 3 парагрипни вируса 2 тип и метапневмовирус.

Най-засегнатата възрастова група от грипните вируси, както в страната, така и в Хасково е между 5 и 14 години.

В региона се отбелязва спад на заразените с коронавирус. За последните 14 дни новозаразените на 100 хил. души население са 14. Процентът на ваксинираните със завършен цикъл е 25,9.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1234
    27 -1
    13:13, 29 яну 2024
    Всяка година един и същи сценарий!!!!Най-много болни сред децата,но не ги пускаме в къщи(при това ще учат онлайн-няма да са във ваканция) чакаме да се разболеят.че тогава!!!!И всяка година когато оздравеят и вече са на училище обявяват епидемия!!!!!СМЯХ!!!!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини