Правителството прави висшето образование безплатно, докторантите също няма да плащат такси

Студентите по държавна поръчка - бакалавърска и магистърска степен, се освобождават от семестриални такси. От такса се освобождават и докторантите.

Това съобщи премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.  Отпадането на таксите е заложено в промените в Закона за висшето образование, които днес ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

 „Основното в момента е да направим така, че да сме сигурни, че няма умно дете, младеж, който иска да учи в университет, а не може да го направи, защото трябва да плаща такси“, каза премиерът.

В момента студентите по държавна поръчка са 188 194 души, а докторантите са 6259 души. По-рано МС освободи от такси студентите по приоритетни програми. Сега за тях ще се предложат и целеви стратегии.

Промените влизат в сила още от втория семестър на настоящата академична година. В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства по бюджетите на държавните висши училища и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор“, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г.

Денков не даде отговор защо сега се появява инициативата за промени в Закона за висшето образование и отпадане на таксите. По думите му обсъждания по тези промени се провеждат от няколко години. Зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова заяви, че реформата е обсъдена в рамките на мнозинството и ГЕРБ подкрепя промяната.

Средствата ще дойдат от държавния бюджет, като на годишна база сумата е около 120-150 млн. лв.

„Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година 2023/2024 г. Таксите ще бъдат поети, така че студентите няма да има нужда да плащат такса за втория семестър, ако са по държавна поръчка“, разясни Денков.

Той добави, че средства са осигурени и за първия семестър на следващата академична година.

С промените средствата, които държавните висшите училища досега получаваха като такса от един студент, приет за обучение в местата, които държавата субсидира, ще бъдат включени в рамките на средствата за издръжка, които държавата и досега заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, за да компенсират отпадането таксите.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

В замяна на новите мерки от правителството обявиха, че ще затегнат изискванията за качество.

Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават.

По-рано днес от правителствената пресслужба обявиха, че мярката подпомага и борбата на правителството с демографската криза, како и че с отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера. Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите за обучение в държавните висши училища би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина, или в България.

„Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията на Република България е обявено за национална ценност. Отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности“, пише още в прессъобщението.

От студентските съвети обявиха, че подкрепят мярката, като според тях така ще се подобри качеството на висшето образование. От Съвета на ректорите също подкрепиха инициативата и изразиха надежда, тя да продължи и занапред.

На свой ред Денков отговори, че от Закона се премахват разпоредбите за такси за студентите по държавна поръчка, тоест актът не е еднократен. По думите му мярката е съгласувана с Министерството на финансите.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини