Милиарди от ЕС, за да има Украйна полиция, армия и болници

Украйна ще получи от ЕС обещаните 50 млрд. евро. Това вече е факт. Без тях страната, която води тежка война, едва ли би оцеляла. Благодарение на западните пари украинците получават пенсии, имат полиция и болници.

Андрий Степаненко е украински полицай. Той и колегите му често рискуват живота си, за да помагат на хората, които живеят близо до фронтовата линия. Например в района на Купянск – само на няколко километра от руските позиции.

 Пенсии, заплати и социални помощи

Полицейският служител има месечна заплата от около 660 евро. Фактът, че той и колегите му все още са в състояние да поддържат реда и законността дори в районите, където се водят сражения, е благодарение на милиардните помощи от Запада.

Те позволяват на Украйна да използва по-голямата част от собствените си държавни приходи за финансиране на армията. Правителствените разходи за пенсии, социални помощи и заплати на държавните служители в момента се покриват в значителната част от западната финансова помощ.

ЕС ще продължи да помага

Днес в Брюксел държавите членки на ЕС постигнаха споразумение, че Украйна ще получи обещаната помощ от 50 милиарда евро. Ако това не беше станало, в Украйна щяха да са принудени да  да печатат пари, за да плащат на държавните служители. Последиците биха били девалвация на валутата и рязко повишаване на инфлацията, посочва германската обществена медия ARD.

Бюджетният дефицит на Украйна за тази година е 37 млрд. долара - сума, която не може да бъде финансирана само от ЕС. Затова Украйна преговаря за допълнителна финансова помощ и с други страни партньори. Около 11 милиарда долара ще бъдат предоставени от САЩ, където обаче политиците все още спорят за по-нататъшната подкрепа за Украйна.

„Имаме много по-голям проблем със САЩ, отколкото с ЕС. В САЩ Украйна е въвлечена във водовъртежа на вътрешната политика“, казва Глеб Вишлински от Центъра за икономически стратегии.

Войната е свързана с огромни разходи

Украйна има малко възможности да се справи без външна помощ, коментира ARD. Печатането на пари или продажбата на облигации не би решило проблемите на страната. „Войната е скъпа“, казва финансистът Серхий Фурса. През тази година страната ще трябва да мобилизира, обучи и екипира хиляди войници, за да продължи да се защитава от руските атаки. Все още не е ясно колко ще струва мобилизацията.

В същото време Русия умишлено унищожава промишлени и производствени съоръжения. По данни на Министерството на финансите в Киев брутният вътрешен продукт на Украйна е спаднал с една трета от началото на руската агресивна война. За да предотврати колапса на държавата, Украйна теоретично би могла да изразходва по-малко средства за отбрана. Заместник-министърът на финансите Олександър Кава обаче не е съгласен с това: „Отбраната има приоритет“,  казва той.

Зависими от помощ отвън

Финансовият експерт Фурса също смята, че Украйна ще бъде зависима от западната финансова помощ, докато трае войната. „Може би ще успеем да намалим малко тази зависимост, но това няма да промени като цяло нещата“, добавя той.

Това прави подкрепата от Брюксел още по-важна за Украйна. Андрий Степаненко в Източна Украйна вярва в украинската държава и се надява Западът да продължи да помага. Дори ако държавата не е в състояние да изплати заплатата му навреме, полицаят е категоричен, че ще продължи да работи: „Всеки живот е важен. Ние работим, за да има живот в града“, казва той пред ARD.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини